Hopp til innhold

- Allah avgjør om det blir fredelig

- Vi skal demonstrere mot det korstoget som er satt i gang mot muslimer, sier Mohyeldeen Mohammad.

Talsmann for karrikaturaksjon

Mohyeldeen Mohammad

Foto: NRK

Han er talsmann for en gruppe unge muslimer som kaller seg "De frivillige".

- Korstoget gjelder krigen mot islam, norske soldater i Afghanistan og håningen av profeten vår, sier 24-åringen fra Larvik.

Ut mot Dagbladet

- Det er en demonstrasjon mot Dagbladet og alle dem som har trykket Muhammed-karikaturer og dem som har støttet trykkingen. Det er en også en demonstrasjon mot myndighetene som lar dette pågå, sier Mohammad.

Karikaturene skal ha skapt mye sinne blant muslimer ifølge arrangørene. Men de håper demonstrasjonen på fredag blir fredelig.

- Opp til Allah

- Jeg kan gjøre så godt jeg kan, men det er opp til Allah å bestemme om det blir fredelig, sier Mohyeldeen Mohammad.

Det var drosjesjåfører i Oslo som startet demontrasjonene . De parkerte natt til lørdag bilene sine i protest mot karikaturene. Nå ser det ut til at drosjesjåførene ikke vil fortsette sine aksjoner under fredagens demonstrasjon.

Arrangørene tror minst 2000 kommer til å delta, selv om Islamsk Råd har anbefalt muslimer å la være .

Bhatti fant tegning

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Det var Dagbladet som trykket den omstridte tegningen der profeten Muhammed blir fremstilt som en gris. Men mannen som fant tegningen på nettet var Arfan Bhatti. Han blir intervjuet over to sider i den omstridte utgaven av Dagbladet. Han legger ikke skjul på at han gikk til avisen.

- Jeg tipset ikke. Jeg gikk selv til Dagbladet og sa: Her er saken, sier Bhatti.

Redaktøren er taus

- Jeg vil ikke gå inn på hvordan denne saken oppsto, men Arfan Bhatti var en bidragsyter, sier Dagbladets redaktør Lars Helle.

Bhatti fortalte Dagbladet at han hadde funnet en lenke til tegningen på Facebook-siden til Politiets Sikkerhetstjeneste. PST understreket at de ikke hadde lagt ut dette. Lenken ble fjernet etter kort tid.

Men en Facebook-gruppe er allerede i gang med å organisere demonstrasjoner. Arfan Bhatti er en av administratorene.

- Hvis noen synes det er pussig at jeg er bidragsyter til å mobilisere til demonstrasjoner, så får de bare synes det, sier Bhatti.

Dagbladets redaktør Lars Helle

Dagbladets redaktør Lars Helle

Foto: NRK

- Nyttig idiot

Abid Raja, vararepresentant for Venstre på Stortinget, synes det er underlig at samme person er bidragsyter til en fire siders sak i Dagbladet, samtidig som han oppfordrer til demonstrasjoner mot samme avis.

- Dagbladet opptrer som en nyttig idiot, sier Raja. Han får støtte av Trygve Slagsvold Vedum, parlamentarisk leder i Senterpartiet.

- Jeg synes det er rart at Dagbladet lar seg bruke av Bhatti til å skape uro, sier han.

AKTUELT NÅ