Hopp til innhold

Advarer mot karikatur-demonstrasjon

Islamsk Råd anbefaler muslimer til ikke å delta i karikatur-demonstrasjonene fredag.

Shoaib Sultan i Islamsk Råd Norge

Generalsekretær Shoaib Sultan i Islamsk Råd Norge anbefaler at muslimer ikke deltar i demonstrasjoner mot publiseringen av karikaturer av profeten Muhammed.

Foto: Paal A. Svendsen / NRK

- Det er vår vurdering at de aktuelle demonstrasjoner lett kan utnyttes av uroelementer for deres egne formål, og følgelig ikke vil være til beste for hverken muslimer eller samfunnet for øvrig. Under de rådende forhold kan vi derfor ikke anbefale deltagelse, selv på lovlige demonstrasjoner, skriver Islamsk Råd Norge i en pressemelding.

De oppfordrer dem som likevel vil delta til å oppføre seg på best mulig måte, og ikke bidra til å bringe skam over profeten og islam.

Rådet mener det finnes langt bedre måter å delta i debatten på, ved å skrive kronikker og delta i dialogmøter.

- Vi mener at demonstrasjon på det nåværende tidspunkt ikke er tilrådelig, sier generalsekretær Shoaib Sultan til Aftenposten.no .

Taxi-sjåførene markerte seg i Oslo natt til lørdag.

Rundt 1000 taxi-sjåfører aksjonerte mot Muhammed-tegning natt til lørdag. Nå varsles det nye aksjoner og demonstrasjoner mot publiseringen av tegningene.

Foto: Erik Engen / NRK

Ungdomsleder advarer

Også ungdomsgruppen i det Islamske Forbund advarer ungdom mot å delta i den varslede karikatur-demonstrasjonen. De ønsker ikke tilknytning til arrangører som er i politiets søkelys.

LES: PST: Ungdom fra Norge forsøkes rekruttert av islamister

- Vi oppfordrer våre ungdommer til ikke å delta i aksjonene til fredag, sier Djamel Selaihi, nestleder i ungdomsgruppen som representerer rundt 1000 muslimske ungdommer til NRK.no.

På Facebook og i en SMS-kampanje oppfordres det til nye karikatur-aksjoner fredag.

Ekstreme holdninger

Han sier de er redde for at det kan oppstå bråk og uro slik det skjedde i Gaza-demonstrasjonene for et drøyt år siden.

- Vi ønsker ikke å ha forbindelse til de som arrangerer demonstrasjonen siden flere av dem er i politiets søkelys og har ekstreme holdninger. En slik aksjon fører bare til at folk får forsterket et negativt inntrykk av islam og muslimer. Vi vil ikke ha forbindelse til denslags, sier ungdomslederen til NRK.no.

Selaiki forteller at han var med på organiseringen av demonstrasjonene i Oslo i forbindelse med protesten mot krigen i Gaza, og så hvor galt det gikk.

Idiotisk

Selaihi legger til at også han synes det var idiotisk av Dagbladet å publisere Muhammed-karikaturen, men at dialog er en mye bedre reaksjonsform.

- Vi har tatt direkte kontakt med dem det gjelder. Vi planlegger også et dialogmøte neste uke med representanter fra Dagbladet, PST og imamer, sier Selaihi.

Politiet bekymret

Politiet advarer også unge muslimer not å delta i demonstrasjonen som blant annet Arfan Bhatti oppfordrer til på Facebook.

- Jeg er bekymret for rollen Bhatti spiller, sier stabssjef Johan Fredriksen ved politiet i Oslo til Aftenposten.no .

Bhatti er en av flere som administrere gruppa som forøker å mobilisere til demonstrasjon foran Stortingen fredag klokken 15.

- Jeg spiller ingen rolle. Hva jeg er, og ikke er, har ingen betydning, det er min muslimske identitet som er opprørt, sier Arfan Bhatti til avisen.

AKTUELT NÅ