Hopp til innhold

– Med så mange kokker må det jo bli litt oljesøl

Skattekutt, miljø, flyktninger og bilavgifter havnet på bordet da ungdomspartiene skulle komme til enighet om statsbudsjettet. Og selv om alle var villige til å gi og ta litt, så har ikke moderpartiene fått noen fasit for videre forhandlinger.

Tord Hustveit fra Unge Venstre, Emil André Erstad fra KrFU, Kristian Tonning Riise fra Unge Høyre og Tristan Dupré fra FpU skal forhandle om statsbudsjettet direkte på NRK.no.

– Jeg har noen forslag til kompromisser, sier KrFU-leder Emil André Erstad, noen minutter før han skal i ilden.

Med moderpartiets budsjett og markørtusjen i hånda gjorde han og de tre andre partilederne fra Unge Høyre, Unge Venstre og Fremskrittspartiets ungdom (Fpu) seg klare til å løse statsbudsjettfloka. Og alt på direkten før klokken åtte på morgenen.

Støttepartier på offensiven

Tre budsjetter skal bli til ett de kan enes om, og for å få sitt stempel på det var det samarbeidspartiene som helt tydelig gikk på offensiven raskt.

– Jeg synes vi bare kan ta saken med barnetillegget med en gang, sa Tord Hustveit fra Unge Venstre engasjert.

Han kom til bordet med forslag om å behovsprøve barnetillegget, men bare til en slik grad at det fremdeles vil lønne seg å jobbe. Og derfra kom det anerkjennende nikk fra KrfU, men Høyre og FpU klarte ikke helt å svelge forslaget fra støttepartiene.

– Jeg kan ikke gå herfra i dag med et budsjett hvor det vil være mindre lønnsomt å jobbe. Det blir som KrFU skal droppe kontantstøtte og Venstre støtter økte utslipp, svarte Kristian Tonning Riise.

Og det satt langt inne for både Unge Høyre og FpU å endre på kuttet i barnetillegget, men det nærmeste de kom en løsning å bli enige om at «det skal lønne seg å jobbe».

Tord Hustveit, Emil André Erstad, Kristian Tonning Riise og Tristan Dupré

Tord Hustveit fra Unge Venstre, Emil André Erstad fra KrFU, Kristian Tonning Riise fra Unge Høyre og Tristan Dupré fra FpU like før de skulle i ilden for å forhandle om statsbudsjettet.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Vil ikke doble antall kvoteflyktninger

Både KrfU og Unge Venstre tok rollen som initiativtakere for de ulike temaene, og for Erstad i KrFU var det asylsøkere som ble et helt klart hovedtema. De holdt fanen høyt for å stoppe utbyggingen av lukket asylmottak på Trandum, samt å doble antall kvoteflyktninger. Men der måtte FpU si stopp.

– Du skjønner at jeg ikke kan si ja til å doble dette, sa Tristan Dupre som sitter i sentralstyret til Fremskrittspartiets ungdom.

Det han derimot var villig til å komme støttepartiene i møte på var skattelettene.

For på forslag fra Unge Venstre om å omfordele kuttene i skatteletter så de gjelder inntektsskatt i større grad, og supplere med grønne avgifter, var stemningen noe bedre. Også KrFU sa seg enige i å bruke penge rpå skatteletter, men aller helst vil de vente til Scheel-utvalget kommer med sin anbefaling (ekstern lenke).

Også bilavgifter, drivstoff, lærere og sykelønn ble nevnt som kuttforslag og prioriteringer for å få balansen til å gå opp. Og selv om miljø og klima ikke fikk mange minuttene i den lille halvtimen de hadde til rådighet, så ble både oljepenger og oljesøl diskutert.

– Med så mange kokker så må de jo bli litt oljesøl, sa Dupre til latter fra forhandlingsbordet.

Vil ha mindre oljepengebruk

De reelle forhandlingene om statsbudsjettet starter tirsdag formiddag, og temavalg både i utspill i forkant og i dagens debatt kan nok også gjenspeiles i selve forhandlingene. For at støttepartiene skal godta regjeringens forslag må de få en del seiere, men de må og være villige til å ta noen tap.

Signalene fra KrF er ingen kutt i formueskatten, ingen satsing på etterutdanning for lærere og en mildere asylpolitikk. Men Venstre har satt klima og en annen skattepolitikk høyt oppe på agendaen.

Samtidig vil både KrF og Venstre bruke mindre oljepenger enn det Høyre og Frp har lagt til grunn.

Og selv om det for all enkelhetsskyld ble tatt utgangspunkt i forslaget fra regjeringens under dagens forhandlinger, så var tonen blant de fire ungdomslederne ganske samstemt på bruken av oljepenger.

– Jeg tror vi alle mener at vi skulle ønske oss et litt mindre ekspansivt budsjett. Men det viktigste er jo at vi bruker pengene riktig, sa Tonning Riise.

Se forhandlingene i videoen øverst i saken.

AKTUELT NÅ