Her er det du trenger å vite om statsbudsjettet

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015.

Statsbudsjettet 2015

Lars Nehru Sand gir deg en systematisk gjennomgang av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015.

Onsdag la finansminister Siv Jensen frem regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Statsbudsjettet er det første budsjettet som regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har laget i sin helhet.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand gir deg en kort og enkel oversikt over det du trenger å vite om regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015.

Du kan se hele gjennomgangen i sin helhet på videoen øverst i artikkelen. Vil du gå rett på sak, kan du scrolle nedover i artikkelen til temaet som interesserer deg.

Oljepenger

Regjeringen vil bruke til sammen 164 milliarder oljekroner, noe som tilsvarer tre rosent av Oljefondets verdi, og er 17,3 milliarder kroner mer enn oljepengebruken i år.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om den planlagte økningen i oljepengebruken.

Skattelettelser

Regjeringen foreslår at personer med en inntekt på under 150.000 skal få et skattekutt på 500 kroner, mens de som tjener over to millioner får 38.400 kroner mindre i skatt.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om de planlagte skattelettelsene.

Helsesektoren

Regjeringen har tre hovedprioriteringer innen helse. De foreslår i statsbudsjettet å gi 400 millioner kroner mer til kommunene. 200 millioner skal øremerkes arbeid med rus og psykisk helse, mens 200 millioner skal gå til skolehelsetjenesten og helsestasjonene.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om regjeringens hovedprioriteringer innen helse.

Justis

Regjeringen skal bygge 90 nye lukkede plasser på Trandum og et eget transittsenter på Gardermoen.

De krever minst 7800 tvangsutsendelser neste år og gir 30 millioner til Oslo-politiets utlendingsenhet. Det blir derimot ingen penger til eget retursenter med høyere sikkerhet.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om regjeringens hovedprioriteringer innen justis.

Samferdsel

Regjeringen foreslår å bruke nærmere 55 milliarder kroner til samferdsel, som er 10 prosent mer enn budsjettet for 2014. Åtte milliarder kroner går til store veiprosjekter og 22 milliarder kroner til ulike kollektivtiltak i 2015.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om regjeringens hovedprioriteringer innen samferdsel.

Utdanning

Regjeringen foreslår å bruke 30,9 milliarder kroner på universitetene og høyskolene i 2015. Det betyr en vekst på rundt to prosent fra i fjor. Samtidig som regjeringa gir penger med den ene hånda, så tar de med den andre. Ved NTNU får de et kutt i lønns- og priskompensasjonen på 21 millioner kroner.

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om regjeringens hovedprioriteringer innen utdanningstiltak.

Forhandlinger i vente

Solberg-regjeringen har lagt opp til store endringer innen skatt, justis, samferdsel og helse. Det er viktig å ha i minne at forslagene i statsbudsjettet er nettopp det, regjeringens forslag.

Høyre og Frp skal nå forhandle med samarbeidspartiene KrF og Venstre for å få gjennomslag for sine budsjettforslag i Stortinget.

Dette betyr at mange av forslagene kan bli endret før det endelige budsjettet skal vedtas innen 15. desember.

Prognose for fremtiden

NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand oppsummerer hovedpunktene i Solbergs regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2015. Her snakker han om prognosen for petroleumsvirksomheten fremover.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger