Hopp til innhold

Ulvesaken: Vil ha ny tolkning av loven

STORTINGET (NRK): De fire partiene som sto bak rovviltforliket ber regjeringa om en breiere tolkning av Naturmangfoldloven. Nå håper de på ro i ulvestriden.

Fakkeltog for en demokratisk forvaltning av ulv

ENIGE OM ULV: Terje Aasland (Ap) har sittet i gruppa som mandag kveld og i morgentimene har forhandlet seg fram til ulveenighet. Mandag holdt han appell foran 2500 ulvedemonstranter som hadde samlet seg foran Stortinget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Så snevert som noen har tolket lovverket her er ikke vi enige i. Det er den marsjordren som vi gir til statsråden og som jeg er sikker på at statsråden er innforstått med, sier Hans Olav Syversen i KrF.

De fire partiene som står bak rovviltforliket møtte pressen tirsdag kl. 09, saken skal debatteres videre i Stortinget kl. 10. Det er Høyre, Frp, KrF og Arbeiderpartiet som nå har kommet til enighet om en felles tekst.

De har sittet i forhandlingsmøter til seint i mandag kveld og ble ikke enige før i morgentimene tirsdag.

LES OGSÅ: Sp vurderer mistillit mot ulveministeren

LES OGSÅ: Frp: Frykt skal telle mer for om en kan felle ulv

Fremskrittspartiets representant i gruppa Jan Henrik Fredriksen vil legger til:

– Vi ber også regjeringen endre forskrift og kommentarer som ble gitt 20. juni 2016.

Ønsker høyere uttak av ulv

Frp har aldri lagt skjul på at de ønsker et høyere uttak av ulv enn de 18 dyrene miljøminister Vidar Helgesen har gitt tillatelse til. På spørsmål om de tror tallet 18 blir det endelige tallet på antall dyr som kan felles, svarer Fredriksen i Frp:

– Det får vi ikke håpe. Vi ønsker at det uttaket skal utvides, men det viktigste nå er at man åpner for en langt breiere tolkning av Naturmangfoldloven, hvor en også kan ta hensyn til helsemessige årsaker for dem som bor i distriktene der det er ulv. Det er ingen tvil om at den tolkninga som har vært har vært altfor snever og altfor streng.

– Lite treffsikkert fra regjeringen

Innen 10. mars skal statsråd Vidar Helgesen komme tilbake med en sak til Stortinget der lover, regler og internasjonale forpliktelser skal gjennomgås.

– Det er i fellesskap et sterkt uttrykk for at vi ikke er enige i det som kom fra regjeringen om tolkningen av Naturmanfoldloven. Vi ber nå regjeringen gjennomgå dette på nytt, sier Terje Aasland (Ap).

Syversen i KrF sier de nå håper den enigheten partiene har kommet fram til vil skape ro i ulvesaken.

Han legger til:

– La meg minne om at i det som har kommet fra regjeringen har de sklidd på grunnlaget for lovfortolkningen, først var det Bernkonvensjonen, så var det Naturmangfoldloven, nå kan vi spørre om det er mer kommentarer til rovviltforskriften som gjør at en ikke har kunnet oppfylle Stortingets vedtak. Så argumentasjonen fra regjeringen har ikke vært helt treffsikker hele tiden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger