Hopp til innhold

UD mener det er for farlig å hente ut barna til IS-kvinnene: – Et påskudd for ikke å gjøre noe

Norsk Folkehjelp mener det er fullt mulig for norske myndigheter å hente ut de norske barna som er internert i Syria.

Norsk IS-kvinne og hennes to barn i interneringsleiren al-Hawl

En norsk IS-kvinne fra Oslo og hennes to barn. Barna er to og fire år gamle. Ifølge kvinnen har det eldste barnet en alvorlig lungesykdom, som er dødelig uten behandling.

Foto: Christine Svendsen / NRK

– Det er viktig at de norske barna kommer ut. Forskjellen mellom disse barna og andre barn som lider i Syria, er at de er norske. Det gjør det mulig å få dem ut, sier seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp, Trude Falch til NRK.

Totalt skal rundt 40 norske barn befinne seg i området, men det er ukjent hvor de fleste er.

Trude Falch, Norsk Folkehjelp

Seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp, Trude Falch, mener at det er fullt mulig for norske myndigheter å hente ut norske barn fra interneringsleiren al-Hawl.

Foto: Ola Hana / NRK

Det er imidlertid kjent at minst tre norske barn er internert i leiren al-Hawl nordøst i Syria. Den humanitære situasjonen er svært vanskelig i leiren.

Barna er født i IS-kalifatet, av norske statsborgere som har knyttet seg til terrorgruppa. Begge kvinnene har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme tilbake til Norge.

Statsminister Erna Solberg har sagt at fremmedkrigerne og barna har rett til å komme hjem, hvis de selv oppsøker en norsk utenriksstasjon. Å oppsøke en utenriksstasjon er umulig for IS-kvinnene og barna, ettersom de er internert og ikke slipper ut av leiren.

Utenriksdepartementet vil heller ikke sende diplomater inn i leiren. De sier at situasjonen på bakken er for uoversiktlig og risikofylt.

– Ikke farlig for diplomater

Seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp, Trude Falch, mener imidlertid at norske diplomater kan reise inn uten problemer.

– Man må ta forholdsregler, men det er ikke for farlig å reise inn. Norsk Folkehjelp har kontor på bakken der, og en rekke andre norske organisasjoner er i samme område, sier Falch til NRK.

Hva synes du om at norske myndigheter sier det er for farlig?

– Det høres ut som et påskudd for ikke å agere i en veldig kompleks situasjon. Norge griper vanligvis ikke inn for norske borgere i knipe i utlandet, men dette er en helt spesiell situasjon. Det vil være vanskelig og ressurskrevende, men å si at det for farlig virker som et påskudd for ikke å gjøre noe, svarer Falch.

Utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere uttalelsene fra Norsk Folkehjelp.

Minst 112 døde barn

Tidligere denne måneden sendte en av de norske IS-kvinnene, en 28 år gammel kvinne fra Oslo, en anmodning om bistand til Utenriksdepartementet.

IS-kvinnen kom nylig ut av terrorgruppas siste enklave i Syria, Baghouz.

Den norske statsborgeren har to barn, en to år gammel jente og en fire år gammel gutt. Ifølge kvinnen har gutten en alvorlig lungesykdom, som er dødelig uten behandling.

Siden desember har minst 112 barn mistet livet på vei til leiren eller i den, ifølge FN, som har beskrevet forholdene i leiren som «forferdelige».

Et barn blir holdt av en kvinne i flyktningleiren al.Hawl

En IS-kvinne og et barn i mottakssenteret til al-Hawl den 10. mars i år.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Ifølge FN har de fleste som barna som kommer til leiren krigsskader, er feilernærte eller utmattede.

– Straffeforfølg IS-kvinnene i Europa

Kurdiske myndigheter er overveldet over alle IS-kvinnene som har strømmet ut av de siste områdene til terrorgruppa IS.

De har bedt europeiske land hente sine egne statsborgere ut av leiren, og straffeforfølge dem i hjemlandet.

Ifølge Reuters er det 74.000 mennesker i al-Hawl nå. Over 9000 av dem er utenlandske IS-kvinner og barn, ifølge en talsmann for selvstyremyndighetene.

AKTUELT NÅ