Hopp til innhold

Ubaydullah Hussain trekker seg som talsmann i Profetens Ummah

En av norges mest profilierte islamister, Ubaydullah Hussain, trekker seg som talsperson og medlem av ekstremistgruppa Profetens Ummah.

Ubaydullah Hussain under en demonstrasjon

Demonstrasjon: Hussain utenfor den amerikanske ambassaden i 2012.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det forklarte Hussain under et fengslingsmøte i Oslo tingrett i dag.

Hussain fortalte at han høsten 2015 besluttet at han ville fratre som talsperson og medlem i Profetens Ummah på grunn av en kronisk sykdom.

Hussain gikk av som talsmann ved årsskiftet, ifølge egen forklaring. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett har Hussain fortalt om avgjørelsen til «berørte personer».

Hussain sa også at han ikke lenger ville være aktiv i et religiøst eller politisk miljø.

Mistenkes for rekruttering av sju personer

I sommer ble Hussain siktet for terrorrekruttering, etter at en 18 år gammel Oslo-gutt ble stoppet på en flyplass i Sverige, på vei til Syria.

Politiets sikkerhetstjeneste mener Hussain har rekruttert en 18-åring og en rekke andre nordmenn til terrorgruppa IS. Som NRK fortalte torsdag, etterforsker PST nå seks andre saker, der de mistenker at Hussain kan ha hatt en rekrutteringsrolle.

Fengsles i fire nye uker

I fengslingsmøtet i dag ba Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om fire nye ukers varetekt for Hussain, noe de fikk medhold i.

Dommer Per Kaare Nerdrum kunne ikke se at de nye opplysningene fra 30-åringen skulle ha innvirkning på spørsmålet om forlenget varetekt.

Etter tingrettens syn har det da ikke stor betydning for gjentakelsesfarens størrelse, at siktede med den offentlige profil han allerede har opparbeidet over flere år, ikke lenger
vil opptre i det offentlige rom eller i religiøse/politiske miljøer så lenge som han samtidig opprettholder alle sine meninger, holdninger og avveininger uendret, skriver han i
kjennelsen.

Det var i 2012 Hussain for alvor gjorde bemerket i offentligheten, blant annet da han ledet en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

«Obama, Obama, we love Osama», var blant slagordene demonstrante ropte. Siden har Hussain stått bak flere omstridte utsagt i offentlighet.

AKTUELT NÅ