Hopp til innhold

Oslo Frp vil la domstolene gjøre norske Syria-krigere statsløse

Norske statsborgere som deltar i krigs- og terrorhandlinger i utlandet bør kunne fradømmes sitt norske pass og alle sosiale rettigheter, mener Oslo Frp.

Syria opprører

OPPRØRERE: Så mange som 50 nordmenn kan ha reist til Syria for å delta i borgerkrigen. Oslo Frp går inn for at bør risikere å miste sitt norske statsborgerskap. Dette bildet viser en maskert soldat i Den frie syriske armé i mars 2012.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

– Vi mener at det må få konsekvenser å reise til Syria eller andre land og drive med krigs- og terrorhandlinger, sier leder i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen, til NRK.

Norge må reagere kraftig på at norske statsborgere kan reise til en krigssone, og med et norsk pass i lommen bedrive krigshandlinger, drap og tortur. Slike handlinger kan likestilles med landssvik.

Oslo Frp / Resolusjon

Ifølge E-tjenesten og PST representerer de rundt 40–50 nordmennene som har dratt til Syria de siste årene den desidert største terrortrusselen mot Norge. PST har også advart mot at norske statsborgere har deltatt i terrorhandlinger Somalia.

– Gjelder også etniske nordmenn

I en resolusjon til Fremskrittspartiets landsmøte sammenligner fylkeslaget i Oslo slike handlinger med landssvik. De ber nå Frp jobbe for at domstolene skal kunne straffe dem som deltar i krigs- og terrorhandlinger i utlandet, ved å frata dem sitt norske statsborgerskap.

I februar bekreftet PST overfor NRK at etnisk norske konvertitter fra Østfold er blant dem som har reist til Syria under borgerkrigen.

Dersom Oslo Frp får viljen sin vil også nordmenn født i Norge risikere å bli gjort statsløse dersom de kjemper med terrorister i utlandet.

– Ja, dette gjelder rett og slett folk som reiser til Syria eller andre land for å drive med terrorhandlinger. Med denne resolusjonen vil vi gi domstolene en mulighet til å fradømme statsborgerskapet i slike situasjoner. Det skal bli opp til retten å vurdere hver sak individuelt. Det skal ikke være noen automatikk i dette, sier Wilhelmsen.

– Hva tenker du om at en slik ordning kan gjøre nordmenn statsløse?

– I dag kan de siktes etter terrorparagrafen. Med dette ønsker vi å fortelle at det kan få ytterligere konsekvenser, ved at de faktisk kan miste det statsborgerskapet de har fått.

– Så tanken er at dette skal virke avskrekkende?

Camilla Wilhelmsen

INGEN AUTOMATIKK: Camilla Wilhelmsen, leder i Oslo Frp, vil at domstolene skal kunne ta statsborgerskapet fra nordmenn som kriger i Syria.

Foto: Sturlason / www.sturlason.no

– Ja, vi vil rett og slett ikke ha slike handlinger i Norge. Det er en form for ekstremisme vi tar klart avstand fra.

– Ikke for drastisk

Siv Jensen

Siv Jensen har tidligere sagt at hun er for å ta statsborgerskapet fra dem som reiser til utlandet for å delta i krig. Hun sier fortsatt at dette er et virkemiddel man må diskutere.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Frp-leder Siv Jensen, som selv tilhører Oslo Frp, sier at resolusjonsforslaget «viser uro og engstelse i det norske folk for den økende radikaliseringen i landet».

– Nøyaktig hvilke grep vi bør ta, kan diskuteres. Men at vi må ta grep er helt klart. Her peker Oslo Frp på noen mulige virkemidler, sier Jensen til NRK.

I 2012 sa hun til Dagbladet at Frp vil ta statsborgerskap fra dem som reiser til utlandet for å delta i krig: – De som har fått norsk statsborgerskap og beholdt sitt gamle, vil vi ta fra det norske. De som har fått statsborgerskap på feil grunnlag vil vi også frata det norske, og sende dem til hjemlandet, sa Jensen den gang.

I dag vil hun ikke si hva hun personlig mener om forslaget.

– Jeg kommenterer aldri konkrete resolusjonsforslag. Det er landsmøtet og ikke jeg som bestemmer dette.

– Er det ikke drastisk å gjøre folk statsløse?

– Nei, det er sunt å diskutere flere virkemidler og tiltak, sier Jensen.

– Er det riktig å sammenligne dette med landssvik?

– Tja, det er i alle fall å medvirke til terrorhandlinger. Disse menneskene utgjør dessuten en alvorlig trussel mot Norge. Det sier også PST.

37 briter har mistet statsborgerskapet

Land over hele Vest-Europa debatterer nå hva de skal gjøre med at egne statsborgere reiser ned til krigssoner for å kjempe sammen med islamistiske opprørere.

Hvordan kan de straffes for eventuelle krigsforbrytelser i utlandet, og hvordan kan man sikre seg mot at de utøver terror når de kommer tilbake, er blant kjernespørsmålene.

I vår avviste det britiske overhuset en kontroversiell lov som ville gi innenriksministeren muligheten til å gjøre terrormistenkte statsløse.

I dag kan briter fradømmes statsborgerskapet dersom de har et annet statsborgerskap i tillegg. I desember i fjor avdekket avisen The Independent sammen med Bureau of Investigative Journalism at 37 personer med dobbelt statsborgerskap har mistet sitt britiske pass etter å ha kjempet i land som Syria og Somalia.

Mandag tok også nestlederen i det franske partiet Front National (FN) til orde for å ta statsborgerskapet fra franskmenn som reiser til Syria for å kjempe på militante islamisters side.

– Vi må få en mulighet til å frata dem statsborgerskapet når de har doble statsborgerskap, sier nestleder Florian Philippot til BFMTV

Utspillet fra Philippot kommer etter at det ble kjent at noen av gisseltakerne som holdt fire franske journalister fanget i Syria i ti måneder var fransktalende.

– 215 skandinaviske islamister i Syria

Franske myndigheter anslår at 250 franske statsborgere nå kjemper på opprørernes side i Syria, mens 21 allerede er døde i kamper.

På denne bakgrunn ber FrPs landsmøte regjeringen utrede og fremme nødvendige lovforslag som gir norske domstoler rett til å fradømme statsborgerskap og alle sosiale rettigheter, for norske statsborgere som deltar i krigs- og terrorhandlinger i utlandet.

Oslo Frp / Resolusjon

Minst 76 franske opprørere har vendt tilbake til Frankrike, og det er denne gruppen mange frykter er blitt radikalisert i Syria.

Den bekymringen deles av sikkerhetstjenestene i Norden.

Rundt 215 islamske jihadister har reist fra Skandinavia for å delta i krigen i Syria, viser tall Dagsavisen har hentet inn fra sikkerhetstjenestene i Norge, Danmark og Sverige.

I sin trusselvurdering skriver PST at norske islamister som reiser til krigsområder i utlandet og oppholder seg blant militante grupper skjerper terrortrusselen mot Norge og norske interesser:

«Personer som har fått trening eller har deltatt i kamphandlinger sammen med slike militante grupper, har vært involvert i flere av de gjennomførte og avvergede terroraksjonene i Europa de siste ti årene», heter det i vurderingen.

I fjor ble det innført et forbud mot å delta i terrortrening hos grupper som er tilknyttet terrornettverk. Men norsk lov åpner ikke for at de kan fratas statsborgerskapet. Personer som med viten og vilje har snakket usant eller holdt tilbake avgjørende informasjon i søknadsprosessen kan imidlertid tape sitt norske statsborgerskap.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger