Trosset kulden for å hedre kongen

En tydelig rørt konge fikk i ettermiddag statue av sin mor i gave fra Stortinget.

Kong Harald
Foto: Tore Meek / NRK

En stor folkemengde trosset kulden og møtte opp på slottsplassen for å hedre kong Harald.

Kongefamilien og en rekke Stortingspolitikere var tilstede på arrangementet  i regi av Stortinget. Høydepunktet var avdukingen av Stortingets fødselsdagsgave - en statue av kronprinsesse Märtha, laget av kunstner Kirsten Kokkin.

- En stor dag

- Det er hyggelig å få være med på feiringen av kongens 70 års dag. Det er en stor dag, sa statsminister Jens Stoltenberg til nrk.no før avdukingen.

- Jeg er spent på hva kongen synes om statuen. Jeg har ikke vært med på å bestemme denne gaven - det er det Stortinget som står for. Regjeringens gave får han senere, sa Stoltenberg.

Men statsministeren ville ikke røpe hva regjeringens gave er.

Kongen rørt

Avduking av Märtha-statue
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kongen var tydelig rørt over arrangementet i Slottsparken.

I tillegg til selve avdukingen, kunne jubilanten og de mange som møtte opp, høre Stortingspresident Thorbjørn Jagland tale, nyte Ingebjørg Harman Brattland sang og høre skuespiller Lise Fjelstad lese "Døden er ingen avskjed" av Erling Christie.

Trosset kulden

Ingrid Skjølsvik fra Oslo var en av mange som ikke brydde seg om den bitende kulden, og tok turen Slottsparken for å hylle kongen.

- Ja, det er kaldt, men jeg bryr meg ikke om det. Det er en stor begivenhet å fylle 70 år - og dette hadde jeg lyst til å få med meg, sa hun.

Agnes Holtskog Nyhuus fra Gvarv i Telemark ville se kongen avduke statuen.

- Det er ikke hver dag han fyller 70 år. Det er heller ikke så ofte man har sjansen å se kongen, så nå benytter jeg meg av sjansen, sa hun.

Märtha-statuen står i Slottsparken, rett til høyre for Slottet.

 

SISTE NYTT

Siste meldinger