NRK Meny
Normal

Tror Riis-Johansen blir byttet ut

Olje- og energiministeren vil snart bli byttet ut, tror eksperter. I dag er det varslet mistillitsforslag fra en samlet opposisjon.

Terje Riis-Johansen

Valgforskere NRK har vært i kontakt med tror at Terje Riis-Johansen sine dager er talte i regjeringen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er i hardt vær etter at de fire opposisjonspartiene på Stortinget har varslet at de vil fremme mistillitsforslag mot ham. Bakgrunnen er at de mener at Stortinget ble ført bak lyset i Mongstad-saken.

Høyre og Venstre har til nå stilt seg avventende til spørsmålet om mistillit, men i går fikk de en rapport fra Statoil og Gassnova der det går fram at Riis Johansen har holdt tilbake informasjon i Mongstad-saken.

Opposisjonen mener at Riis-Johansen i over ett år har visst at den opprinnelige tidsplanen for Mongstad-utbyggingen var urealistisk. I den opprinnelige planen heter det seg at et fullskala renseanlegg skulle stå ferdig i 2014. Den milepælen er nå utsatt i flere år.

Tror Riis-Johansen byttes ut

Trond Nordby

- Også velgerne er ført bak lyset, sier professor Trond Nordby.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I Stortinget har regjeringspartiene flertall, og vil stemme ned mistillitsforslaget fra de fire opposisjonspartiene. Men eksperter tror Riis-Johansen blir byttet ut likevel.

- Dersom opposisjonen er ført bak lyset er også velgerne ført bak lyset, for politikerne som sitter på Stortinget ivaretar velgernes interesser i det løpende arbeidet, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til NRK.

Han sier at det er unikt at en samlet opposisjon står bak et mistillitsforslag.

- Når det kommer samtidig med meningsmålinger som gir de borgerlige partiene flertall, så lover ikke dette godt for det kommende valget for de rødgrønne, sier Nordby.

Derfor tror han at statsminister Jens Stoltenberg nå vil bytte ut sin olje- og energiminister. Også flere andre valgforskere NRK har vært i kontakt med, mener at dette vil skje.

- Stoltenberg kunne ha byttet ham ut umiddelbart, men venter nok til høsten. Statsministeren stilte seg bak sin minister for kort tid siden.

- Får en stygg flenge

Kommentator i Dagens Næringsliv Kjetil Brageli Alstadheim sier saken er alvorlig for statsråden:

- Informasjonsplikten er veldig viktig for at Stortinget skal kunne utføre sin kontrollfunksjon og fatte gode beslutninger. Mongstad er et digert prosjekt til mange mililarder kroner, og da trenger Stortinget innsyn og best mulig informasjon, sier han, og legger til at ministeren vil kommer ut av Stortinget fredag med en stygg flenge i statsrådsdressen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger