Normal

Mistillitsforslag mot Riis-Johansen

En samlet opposisjon uttrykker nå manglende tillit til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Video MISTILLIT-170610-WW_MXF_Innboks.MP4

VIDEO: Opposisjonen mener regjeringen unnlot å informere om at CO2-renseanlegget på Mongstad gikk mot utsettelse.

I forrige uke fremmet Kristelig folkeparti mistillit til Riis-Johansen , med støtte fra Fremskrittspartiet. I dag får de støtte fra Høyre og Venstre. Dermed står en samlet opposisjon bak mistillitsforslaget, som de vil levere i Stortinget fredag.

Terje Riis-Johansen

Opposisjonen mener at Terje Riis-Johansen unnlot å informere om at CO2-renseanlegget på Mongstad gikk mot utsettelse.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Opposisjonen mener regjeringen unnlot å informere om at CO2-renseanlegget på Mongstad gikk mot utsettelse.

Regjeringen offentliggjorde utsettelsen 1. mai, men at renseanlegget ikke kunne bygges innen fristen, mener mange at var klar allerede tidlig i vinter.

Rapport avgjorde

Høyre og Venstre har vært avventende til om de ville stille mistillit, men i går mottok de en rapport fra Statoil og Gassnova som avgjorde saken, forteller Høyre-leder Erna Solberg.

Les også: Gir Riis-Johansen en sjanse

– Med de opplysningene vi hadde manglet vi et avgjørende punkt for å ville gå med på et mistillitsforslag. Det var spørsmål knyttet til om Terje Riis-Johansen var klar over usikkerheten i mai i fjor, forteller hun.

– På det tidspunktet stod han tre ganger på talerstolen og hevdet at 2014 var deadline for renseanlegget. I rapporten kommer det fram at han visste at dette var urealistisk. Det valgte han å ikke fortelle Stortinget om da Stortinget fattet sine beslutninger, fortsetter Solberg.

– Brutt informasjonsplikten

Venstres leder Trine Skei Grande forteller at heller ikke de har tillit til statsråd Riis-Johansen, og sier at det ut fra den informasjonen Stortinget har fått de siste dagene, er tydelig at statsråden har brutt informasjonsplikten..

– Dette utrykker en forakt for parlamentet, og viser en regjering som i valgkampen førte velgerne bak lyset. Denne saken dokumenterer at regjeringen ikke synes at klimautfordringene er en viktig oppgave, sier hun.

– Klimakampen er en kamp for å redde jorden. Denne regjeringen har snakket om en månelanding, men egentlig er det bare et forsøk på å stikke fra jobben.

– Vi har lenge sett regjeringens glideflukt bort fra de fleste løftene i miljø- og klimapolitikken. Etter seks år med en rødgrønn regjering er Norge blitt en miljøsinke, mener Skei Grande.

Les også: KrF klager på Riis-Johansen

– Stortinget ført bak lyset

– Det er hevet over enhver tvil at Stortinget er ført bak lyset i Mongstad-saken. Det er Stortingets plikt å påtale dette, sier KrFs fungerende parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

– Jeg er glad for at de øvrige opposisjonspartiene også har kommet fram til en slik konklusjon, sier Syversen.

– Vi har allerede visst at Riis-Johansen hadde disse opplysningene i november 2009. Nå vet vi at han hadde dem allerede i april 2009 – altså i god tid før den store Mongstad-debatten i Stortinget i juni i fjor og stortingsvalget i fjor høst, sier energipolitisk talskvinne i KrF, Line Henriette Hjemdal.

Uforstående til mistillit

Helga Pedersen (Ap), Bård Vegar Solhjell (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stiller seg uforstående til grunnlaget for mistillitsforslaget.

– Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har vår tillit, og et mistillitsforslag vil ikke få flertall i Stortinget, fastslår de parlamentariske lederne for Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.

Les også: Slår ring om statsråden

Video Helga Pedersen om mistillitsforslag

VIDEO: Helga Pedersen om mistillitsforslaget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger