Gir Riis-Johansen en sjanse

Høyre og Venstre forlanger en innrømmelse fra Terje Riis-Johansen, men gir ham en sjanse til. De vil ikke støtte mistillitsforslaget fra Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

Terje Riis-Johansen

Høyre og Venstre støtter ikke mistillitsforslaget mot Terje Riis-Johansen.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Denne uka gjorde Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet det klart at de ikke har tillit til olje- og energiminister Riis-Johansen, fordi han skal ha unnlatt å informere Stortinget om at rensingen av gasskraftverket på Mongstad kunne bli utsatt.

Høyre behandla saken på gruppemøte onsdag kveld., og sammen med Venstre sendte partiet et brev til olje- og energiministeren der de ba ham redegjøre for hvordan han oppfatter informasjonsplikten overfor stortinget.

– Svaret veier tungt

I brevet forlanger Høyre og Venstre at statsråden tar kraftig selvkritikk for håndteringa av Mongstad-utsettelsen. De vil ha en innrømmelse fra statsråden om at informasjonsplikten ikke fullt ut er overholdt.

– Nå vil vi ha svar på hvordan statsråden forholder seg til informasjonsplikten til Stortinget. Vi vil vite om han mener at han har handlet rett, og om hvordan han vil forholde seg til informasjonsplikten i framtida, forklarer Høyres Nikolai Astrup, som er medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Ifølge Astrup vil Høyre og Venstre ta beslutning i saken på bakgrunn av Riis-Johansens svar.

– Hvis vi er fornøyd med svaret, er vi kommet lenger unna å stemme for et mistillitsforslag. Hvis han mener han handlet riktig i denne saken, og at han i framtida vil legge den samme praksisen til grunn, så har vi kommet veldig mye nærmere å stemme for et mistillitsforslag, sier han.

– En sjanse til å opptre redelig

Trine Skei Grande

Venstreleder Trine Skei Grande håper alle kortene kommer på bordet i Mongstad-saken.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at Riis-Johansen nå får en sjanse til å forklare seg og gjenopprette tilliten.

– Vi gir han en sjanse til å opptre redelig overfor Stortinget og til å gi de svarene Stortinget trenger. Han får også en mulighet til å vise en ydmykhet overfor parlamentet, som enhver statsråd må ha.

Grande mener det er for tidlig å ta standpunkt i mistillitsforslaget før alle spørsmål er besvart.

– Det å komme med et mistillitsforslag er en alvorlig sak. Derfor synes vi det er viktig at alle kort ligger på bordet før vi konkluderer. Og det er det vi håper dette bevet kan bidra til, sier hun.

Saken kommer opp i Stortinget fredag neste uke i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.

SISTE NYTT

Siste meldinger