Tror Acer-saken hjelper Giske tilbake til rikspolitikken

Den betente striden om Acer kan varme opp Trond Giskes gamle allianser og hjelpe ham tilbake i politikken, tror politisk redaktør. I dag stemmer et splittet Arbeiderparti for energipakken Giske forsøkte å stanse.

Trond Giskeinn til møte i familie-og kulturkomiteen

MOT ACER: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Acer-saken er den perfekte saken å markere seg på. Den splitter partiet, og ledelsen stemmer med regjeringen. Giske velger å lytte til frustrasjonen i partiet og ta parti med fagbevegelsen og grasrota, sier Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen.

I dag stemmer Aps stortingsrepresentanter for EUs tredje energimarkedspakke, til tross for stor motstand i partiet og i resten av opposisjonen.

– Dette er en sak som kan varme opp Giskes gamle allianser i fagbevegelsen, AUF og Nei til EU. Jeg tror han har en anledning til å bygge seg opp som grasrotas mann i partiet, forklarer Aglen i Politisk kvarter.

Tone Sofie Aglen

GOD SAK: Tone Sofie Aglen mener Acer-saken går rett inn i Trond Giskes budskap om at Arbeiderpartiet må lytte mer til fagbevegelsen og grasrota.

Foto: NRK

Mistet nestlederverv

Trond Giske måtte som kjent gå av som nestleder og forlate sentralstyret i Arbeiderpartiet etter en rekke varsler om hans oppførsel i kjølvannet av #metoo-kampanjen.

– Kjære venner, det er dette vår bevegelse handler om. Det er oppgaven vi skal gå løs på: Å lytte til folks drømmer, bekymringer og håp, og gi politikk som gir folk svar, sa Giske da han talte til Orkdal Ap etter å ha mistet nestledervervet.

Aglen sier Acer-saken passer godt inn i historien fra Giskes tale, der han snakket mot salg av Norge og hyllet fagbevegelsen. En slik profil kan gjøre ham til en tydelig kontrast til partileder Jonas Gahr Støre, som er for energipakken.

– Noen mener Støre står fjernt fra grasrota. Jeg merker meg at det er den retorikken Giskes støttespillere i Trøndelag spiller litt nå, sier Aglen.

Trond Giske

COMEBACK: Trond Giske på møte hos Orkdal Arbeiderparti i februar. Der varslet han en tydelig linje med støtte til fagbevegelsen og grasrota i partiet.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Splittet parti

Arbeiderpartiets stortingsgruppe besluttet tirsdag å si ja til at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke og energibyrået Acer. Det skjedde med én eller to stemmers margin, ifølge NTB.

Også LO og mer enn 100 Ap-ordførere har advart mot å stemme for Acer-samarbeidet nå.

Kritikerne frykter mindre selvråderett over norsk kraft til Acer og EU. Noen mener Acer kan føre til dyrere strømpriser i Norge, som igjen kan gå ut over arbeidsplasser.

– Det har ikke stått på advarsler, men han har valg å kjøre på, sier en sentral kilde i partiet om Jonas Gahr Støre til nyhetsbyrået.

Ordfører Ståle Refstie (Ap) i kraftkommunen Sunndal er blant kritikerne.

– Vi har et fenomenalt utgangspunkt med overskudd i kraftforsyningen. Vi kan produsere verdens reneste industriprodukter. Det blir som en elbil sammenlignet med en dieselbil. Vi må bruke det fortrinnet, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger