Hopp til innhold

Trolig flertall for økt fedrekvote etter valget

Alle stortingspartiene bortsett fra Høyre og Frp vurderer å reversere regjeringens kutt i fedrekvoten etter valget. Dermed kan den igjen bli 14 uker lang, eller lengre.

Pappaperm

MER TID: En far i pappapermisjon finner ordner frokost for barna sine. Nå kan kvoten som bare fedre får ta ut, bli større.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det var absolutt et feiltrinn å redusere fedrekvoten, sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø (SV) til NRK.

Da Høyre og Frp fikk makten for fire år siden kuttet de fedrekvoten fra 14 til 10 uker. Alle andre partiers landsmøter vurderer nå å reversere dette. Også KrF og Venstre, som sikret flertall for kuttet.

Bergstø

VIL REVERSERE: Kirsti Bergstø (SV) mener fedrekvoten bør økes til 14 uker.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

– Det har en direkte innvirkning på menns uttak av permisjon. Det at flere nå ønsker å gi fedrene en større kvote, viser at likestillingstankene begynner å befeste seg i flere partier, mener Bergstø.

Trolig flertall

Arbeiderpartiet, SV og KrFs programkomiteer foreslår å øke fedrekvoten til 14 uker. Landsmøtene i Senterpartiet, Venstre og MDG skal behandle forslag om å dele permisjonstiden inn i tre like store deler til mor, far og fellesperiode.

Dermed blir det etter alt å dømme flertall på Stortinget for å øke fedrekvoten, uavhengig av om Erna Solberg (H) eller Jonas Gahr Støre (Ap) blir statsminister etter valget.

Henrik Asheim

FLEKSIBILITET: Høyres Henrik Asheim mener det er riktig å ha en fedrekvote, men at familiene mister valgfrihet hvis den blir for stor.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Høyres stortingsrepresentant Henrik Asheim mener likevel at det var lurt å kutte i fedrekvoten fra 14 til 10 uker.

– Nå får familiene fire uker ekstra som de kan fordele fritt. Alternativet var at hvis far ikke kunne ta alle 14, så ble familien fratatt disse ukene. I balansen mellom det å ha en fedrekvote og å anerkjenne at familiene er forskjellig, mener jeg ti uker er et riktig nivå, sier han til NRK.

Mange forslag

En rekke andre forslag ligger også på bordet: SV vil gi alle rett til permisjon. KrF vil innføre pappaperm for studenter. Og i Senterpartiet vurderer man om fedre skal kunne ta ut permisjon, selv om mor ikke har rett på det.

KrF ønsker også å øke permisjonstiden med fire eller fem uker, som foreldrene skal kunne ta ut fram til barnet er ti år gammelt. Flere partier ønsker å la fedre ta ut permisjon, selv om mor ikke har opptjent rettigheter til mammaperm.

– Vi er veldig opptatt av at barn har en rettighet til begge foreldrene sine. Det gjelder også etter fødselen, at far har en egen opptjeningsrett og rett til å være hjemme med sitt barn, sier KrF-nestleder Olaug Bollestad.

AKTUELT NÅ