Hopp til innhold

Treneren om «Jays»: – Han ville aldri løyet om vold

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (NRK): Ndures mangeårige trener sier det er utenkelig for ham at «Jays» skal ha utøvd vold mot kvinner.

Ndure og trener Olav Magne Tveitå

GODE VENNER: Jaysuma Saidy Ndure (t.h.) og trener Olav Magne Tveitå under pressetreffet ved deltagerhotellet i forbindelse med VM 2013 i Russland.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Rettssaken mot Norges raskeste mann, sprinteren Jaysuma Saidy Ndure (32), fortsatte i dag i Nedre Romerike tingrett. Ndure er tiltalt for flere tilfeller av vold mot sin tidligere samboer under den såkalte familievoldsparagrafen.

Torsdag morgen inntok Olav Magne Tveitå vitneboksen. Tveitå trente Ndure i seks år etter at han kom til Norge i 2002, og i en ny periode fra 2013. Tveitå sier han tror på det Ndure har forklart, at han ikke har slått samboeren.

– Det er helt utenkelig for meg at «Jays» skal ha gjort noe sånt. Han har et helt spesielt forhold til kvinner, vil jeg si. For meg er det utenkelig at han ville ha utøvd fysisk vold mot damer, sa Tveitå da han inntok vitneboksen.

Huset Ndure bodde i Louisiana

SKRIKING: Ndures trener Olav Magne Tveitå hadde med seg dette bildet av huset de bodde i, i Louisiana, i retten torsdag.

Foto: Privat / Privat

– Hørte voldsom skriking

Tveitå var med Ndure til Louisiana i USA i mars 2014, der en av voldsepisodene i tiltalen skal ha foregått. Ifølge treneren var det her han møtte Ndures ekssamboer for første gang.

Ifølge tiltalen skal Ndure ha tatt kvelertak på sin tidligere samboer og slått hodet hennes i en vegg gjentatte ganger i huset de bodde i USA. Eksen har også forklart at Ndure i forbindelse med denne episoden skal ha truet med å «begrave henne i hagen».

Tveitå fortalte i retten at han natt våknet av voldsom skriking, og at han senere har blitt fortalt at dette var i etterkant av den nevnte krangelen.

– Det var en forferdelig skriking. Det var hun som skrek, og det var det verste jeg har hørt noen gang. Det var helt skrekkelig, sier treneren, som da lå inne på sitt eget soverom.

Ifølge treneren var det Ndures eks som sto for det meste av ropingen, men at Ndure også ropte tilbake. Tveitå har imidlertid ikke tro på at Ndure har slått samboeren.

– Det var ikke skrik om hjelp, eller «au», det var pågående og aggressiv skriking, for det meste fra hennes del, sier Tveitå.

Tegning av Ndure i retten

TURBULENT: Den fornærmede kvinnen i begynnelsen av 20-årene har i to dager forklart seg om den angivelige volden fra Jaysuma Ndure. Ndure er i retten flankert av sin forsvarer Mette Yvonne Larsen og medforsvarer Inga Laupstad.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / Tegning

– «Jays» lyver aldri

Tveitå sier i vitneboksen at han først snakket med den fornærmede kvinnen, deretter Ndure, i dagene etter at sprinteren ble kastet på glattcelle. Tveitå sier han hadde sympati med kvinnen, men etter hvert trodde på Ndures versjon av det som skjedde natt til lørdag 8. november 2014.

Det var denne kvelden Ndure ble pågrepet av politiet.

– Med en gang jeg snakket med ham etter at det skjedde, skjønte jeg at han ikke hadde gjort dette. Han har aldri snakket usant, han har aldri hatt en hvit løgn en gang, selv om det mange ganger kunne ha vært til hans fordel. Jeg skjønte det ekstra godt på grunn av tonen hans, som var oppgitt, sa trenere fra vitneboksen.

Halsen til Ndures ekssamboer

PRIKKER: Slik så halsen til Ndures tidligere samboer ut natten han ble pågrepet. Ifølge rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen passer prikkene på halsen med skadene hun ville ha fått dersom hun ble tatt kvelertak på, slik hun har forklart.

Foto: Politiet / Politiet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ