Hopp til innhold

Overførte over 20.000 kroner til Pakistan dagen etter drapet

OSLO TINGRETT (NRK): Dagen etter at svigersønnen ble drept, overførte den tiltalte 67-åringen over 20.000 kroner til en person i Pakistan.

Forsvarere i trippeldrapssak

Forsvarer Øystein Storrvik (t.v.) representerer en 56 år gammel mann. Fredag ble det kjent at han tilstår å stå bak drapet på ektemannen til niesen, samt faren og broren til denne. I midten til venstre Morten Furuholmen, som er forsvarer for kvinnen som er tiltalt for drap på svigersønnen. Advokat Abdelilah Saeme representerer faren. Til høyre statsadvokat Guro Hansson Bull.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Den første dagen av rettssaken mot det norske ekteparet og Fredrikstad-mannen som er tiltalt for trippeldrap i Pakistan, begynte med at ekteparet nektet straffskyld. Onkelen erkjente straffskyld, i tråd med det hans forsvarer opplyste til NRK fredag.

Aktor Guro Hansson Bull begynte dagen med en gjennomgang av de to familiene som er involvert i trippeldrapssaken, der det finnes en rekke relasjoner på flere plan.

Bull redegjorde etter hvert for hendelsesforløpet 18. mai 2013, dagen påtalemyndigheten mener drapene skjedde. Ifølge Bull skal storfamilien ha fått vite om det uønskede ekteskapet mellom datteren til de Oslo-bosatte foreldrene og hennes fetter, bosatt i Pakistan, tidligere samme måned.

Kidnappet broren

17. mai drar den eldste broren til svigersønnen, av politiet utpekt som skytteren i saken, fra Gujrat til Islamabad for å kidnappe sin egen bror, forteller Bull i retten.

Den yngste broren har giftet seg med sin norske kusine i skjul. Den eldste broren, sammen med flere andre, tvinger den yngste broren med seg tilbake til Gujrat, der han holdes fanget i det tiltalte ekteparets hus.

Brødrenes far får kjennskap til dette, og anmelder kidnappingen.

Det er nå ekteparet i Norge tar kontakt med Fredrikstad-mannen, som er onkelen til den unge jenta som har giftet seg med fetteren. Fredrikstad mannen inviterer faren til den kidnappede sønnen og en annen bror hjem til en bolig han disponerer i Gujrat, for å snakke om konflikten.

I stedet mener politiet at de to blir skutt og drept. Da norsk politi dro til åstedet i september, flere måneder etter at drapene skal ha skjedd, var det fortsatt kulehull i veggene på huset.

Blod på åstedet lenge etter

Etter å ha tatt livet av de to, mener politiet at onkelen og den eldste broren drar videre til en annen adresse i Gujrat, eid av det norske ekteparet. Det er her den yngste broren holdes fanget, og ifølge politiet blir skutt og drept på et soverom.

Bilder fra åstedet tatt av norsk politi september 2013, vist i retten, viste store mengder blod på rommet hele fire måneder etter drapet skjedde. Det er tidligere kjent at norsk politi har brukt store ressurser på å sende en norsk delegasjon til Pakistan for å etterforske drapet.

Politiet mener det var den eldste broren som skjøt. Han flyktet senere til Dubai, der han ble pågrepet, men senere løslatt. Onkelen dro altså tilbake til Norge, der han senere ble pågrepet.

Overførte dagen etter drapet

Ifølge påtalemyndigheten får ekteparet i Norge og deres datter beskjed om at svigersønnen, hans bror og hans far er drept 18. mai.

Samme dag viser overvåkningsbilder fra en Forex-bank i Oslo at faren i det tiltalte ekteparet og et annet familiemedlem overfører 400.000 pakistanske rupee til en politimann i Pakistan. Beløpet, som tilsvarer om lag 24.000 norske kroner, ble overført i tre omganger.

Politiet tror pengene skal ha blitt formidlet videre til den eldste broren, mannen som skal ha skutt i Pakistan, men dette skal ikke påtalemyndigheten ha vært i stand til å bevise. Dokumenter som ble lagt frem i rettssaken viser at pengene ble tatt ut i Pakistan 20. mai.

Kort tid etter at pengene ble overført anmelder datteren i Oslo sine egne foreldre for drap. De ble pågrepet senere samme kveld. Noen uker etter pågriper politiet også onkelen i Fredrikstad.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

FAMILIE: Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor, som har vært etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ