Potensielt farlige kollisjonsputer: Toyota og Nissan tilbakekaller 6,5 millioner biler

Over 17.700 norske bileiere får innkalling til verksted for å bytte ut de potensielt farlige putene.

Toyota Corolla er en av biltypene som tilbakekalles for potensielt farlige airbager.

Eldre utgaver av Toyota Corolla er en av biltypene som tilbakekalles for å bytte potensielt farlige kollisjonsputer.

Foto: David Zalubowski / Ap

Informasjonssjef i Toyota, Espen Olsen, mener at det ikke er noen grunn til panikk.

– Absolutt ikke. Vi kjenner ikke til at det har vært noen feil på noen kollisjonsputer i Norge og dette er helt udramatisk etter vårt syn, sier Olsen til NRK.

Feilen med kollisjonsputene gjør at de kan blåse seg opp på feil måte, og dermed ikke beskytter godt nok.

Tidligere har feil med kollisjonsputene fra den samme produsenten ført til minst fem dødsfall internasjonalt. Men det har ikke vært noen dødsfall knyttet til feilen som nå gjør at bilene tilbakekalles.

I USA blir ett av dødsfallene etterforsket som drap på grunn av de uhyggelige skadene kvinnen ble påført, skriver AFP.

– Oppstår under varme og fuktige forhold

Kollisjonsputeprodusenten Takata, som har hovedsete i Japan, skal ha motsatt seg en landsomfattende oppfordring fra amerikanske myndigheter, om å tilbakekalle produktet.

Produsenten mener at problemet sannsynligvis kun oppstår der forholdene er fuktige og varme.

– Det kan være mange faktorer som spiller inn. Vi har sett risikoen for at det kan oppstå en teknisk feil i metalldekslet for kollisjonsputene, skriver Toyota i en e-post til AFP.

Toyota har gjort egne granskinger av kollisjonsputene og bekrefter at fuktighet kan trenge inn over tid og føre til at de utløses på en uønsket måte.

– Har ikke skjedd i Norge

– Vi kjenner ikke til at dette har skjedd i Norge, men dette er en verdensomspennende tilbakekalling som gjør at vi bytter kollisjonsputene på samtlige biler som er produsert i denne perioden, sier Olsen.

Toyota i Norge tilbakekaller rundt 17.000 biler, som er produsert mellom 2003 og 2007, av merkene Corolla, Yaris, Rav 4 og Hilux.

738 eiere av Nissan-modellene Nissan Almera, Nissan Terrano og Nissan X-trail, produsert mellom 2004 og 2006, vil også bli kontaktet av importøren.

Kundene får kollisjonsputene skiftet ut på verksted, for importørens regning.

– Det har ikke skjedd noen ulykker i Europa, det har ikke skjedd noen skader på noen måter, men vi ønsker å tilbakekalle for å være helt sikre på at ingenting skal skje med bilene eller bilens eier, sier pressesjef for Nissan Norge, Marina Maneas Bakkum, til NRK.

Den globale kollisjonsputekrisen har vært verst for bilprodusenten Honda, som er Takatas største kunde. Honda og General Motors har tilbakekalt 20 millioner kjøretøy.

SISTE NYTT

Siste meldinger