Tomme celler etter terrorangrepet

Flere celler står tomme i Oslo fengsel. Grunnen er at saker legges på vent på grunn av etterforskningen av terrorangrepet.

Oslo fengsel

Oslo fengsel har ledig kapasitet.

Foto: NRK

Vanligvis har problemet vært overfulle fengsler i Norge. Den siste tida har Oslo-politiet opplevd det motsatte. Fengselsleder Stig Storvik ved Oslo fengsel sier til NRK at flere celler enn normalt står ledige.

– Nå har vi 25 ledige celler av 392 plasser, så vi har kapasitet til å ta imot varetektsfengslede fra arresten, sier han.

Grunnen til den ledige kapasiteten er at politiets ressurser er konsentrert om etterforskningen av bombeangrepet på Regjeringskvartalet og massakren på Utøya 22. juli.

Færre fengslinger

Etterforskningssituasjonen gjenspeiles også i retten. I Oslo tingrett er antall fengslinger den siste måneden nesten 40 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Noe skyldes andre arbeidsmetoder i politiet, men saker legges også på vent fordi ressursene brukes på etterforskning av terrorangrepene.

Forsvarsadvokat Amir Mirmotahar ved advokatfirmaet Pharos forteller at flere av deres klienter har sluppet fengsling den siste tida.

– Det vi registrerer, er at det har vært enkelte saker der våre klienter har blitt sluppet ut for saker det normalt skulle blitt varetektsfengslet for, sier han til NRK.

– Utfordrende for politiet

Visepolitimester Hans Halvorsen innrømmer at tida etter terrorangrepene 22. juli har vært spesielt utfordrende for Oslo-politiet, og at de har vært nødt til å bruke store ressurser på etterforskningen av angrepene.

– Selvfølgelig er dette en utfordrende situasjon for Oslo-politiet, det er ikke noe særlig tvil om det. Vi bruker store ressurser. Per dags dato har vi bare på etterforskning om lag 140 personer som jobber med den saken.

Han mener likevel at politiet ivaretar alle sine oppgaver med god hjelp av andre politidistrikt.

– Vi tror at vi klarer å gjøre dette på en god måte, sammen med blant annet nærliggende politidistrikt og andre særorganer.

Hans Halvorsen

Hans Halvorsen forteller at det brukes store ressurser på etterforskningen av terrorangrepene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

SISTE NYTT

Siste meldinger