Hopp til innhold

Tobakksgigant saksøker Norge

Philip Morris vil ha røyken frem igjen fra hyllene. - Det finnes ikke vitenskapelig bevis for at forbudet mot å vise fram tobakksvarene gir helseeffekt, hevder tobakksgiganten.

En full butikkhylle med sigaretter.

Philip Morris leverer stevningen mot den norske staten ved Oslo tingrett tirsdag.

Foto: Helge Hansen / Scanpix

Ifølge Handelsnæringens Hovedorganisasjon HSH har butikkene brukt en halv milliard kroner på å oppfylle forbudet mot synlig tobakk i butikkene. Nå går verdens største tobbaksprodusent til sak for å få forbudet fjernet

- Ikke vitenskapelig bevis

Philip Morris er verdens største tobakkskonsern og eier halvparten av de store sigarettmerkene i verden. De har også 42 prosent av det norske tobalkksmarkedet.

Kommunikasjonsdirektør Anne Edwards i Philip Morris International sier til NRK at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at forbudet mot å vise fram tobakksvarene gir helseeffekt.

– Dette forbudet ble innført allerede i 2001 på Island, og det er ikke noe som tyder på at dette har fått flere til å slutte å røyke. Det som har skjedd i de landene som har innført forbudet er at røykingen ikke har gått ned mer etter at forbudet ble innført, enn før det kom. Man kan altså ikke egentlig se noen forskjell på statistikken, sier Edwards.

Video nsps_upload_2010_3_9_8_29_9_277.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Edwards i Morgennytt.

- Vurderte lovligheten

Philip Morris leverer stevningen mot den norske staten ved Oslo tingrett i dag. Målet er å få loven fjernet.

Saken kan vise seg å bli første skritt på en lang juridisk prosess som kan få følger for hele EØS-området. Saksøkerne håper at tingretten henviser saken direkte til Efta-domstolen.

- Positivt med søksmål

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener søksmålet er positivt.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mener søksmålet er et godt tegn.

- Tobakksindustrien kjenner vi som en kynisk og pengesøkende industri som er veldig opptatt av inntjeningen sin, og de er selvsagt opptatt av at de tror inntjeningen skal gå ned som en følge av dette lovforbudet, sier Larsen til NRK.

Han oppfatter søksmålet som svært lite troverdig:

- Hvis det er slik at Philip Morris virkelig mente at forbudet ikke reduserer tobakksforbruket, så ville de ikke brydd seg om denne norske loven. Jeg tror tvert imot at dette søksmålet er et godt tegn på at tobakksindustrien er redd for at forbudet faktisk vil redusere tobakksbruken over tid, så her tror jeg norske helsemyndigheter er på helt rett spor, sier Larsen.

Seniorrådgiver Siri Næsheim i Helsedirektoratet sier til Dagens Næringsliv at det juridiske er tatt hensyn til, og at lovligheten opp mot EU og EØS ble vurdert før loven ble innført.

Dommen fell truleg i neste veke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger