Hopp til innhold

To NHO-forbund frikjenner Støre i bryggesaken

Heller ikke det strengere Ap-forslaget ville rammet statsministerkandidaten, mener de.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han stilte spørsmål direkte tikl de som arbeidet på brygga hans, og ble forsikret om at alt var i orden.

– Støre har som forbruker gjort alt han kan for å forsikre seg mot svart arbeid. Han har gjort mer enn de fleste og mer enn man faktisk kan forvente av forbrukere, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, til NRK.

Da brygga til Jonas Gahr Støre i Kilsund skulle pusses opp i 2011, ble deler av jobben gjort uten at det ble betalt skatt og moms. Det var Finansavisen som først omtalte saken.

Støre ba en fastboende, som også fungerer som vaktmester for Støre, om å utføre arbeidet. I oppgjøret mellom Støre og han ble det gjort opp med faktura og moms.

Men vaktmesteren fikk hjelp av to arbeidere for å utføre arbeidet. Og mellom de ble det gjort opp som godtgjøring og vennetjenester, uten moms og skatt.

– Jeg feller ingen dom om arbeidet var hvitt eller svart, men jeg mener jeg har mitt på det tørre. Jeg betalte på skikkelig måte, som avtalt, sa Støre i Politisk valgkvarter onsdag morgen.

Kommentatorer om Støre og hans brygge - fra Politisk kvarter i dag

Støre ville ha strengere regler

Seks år seinere – våren 2017 – foreslo Ap-lederen personlig i Stortinget å utvide det såkalte solidaransvaret (se faktaboks), til å også gjelde bestiller.

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å utvide solidaransvar til bestiller, og utvide ansvarets lengde til seks måneder»

I innstillingen fra arbeids- og kommunalkomiteen, vises det også til et brev fra NHO-forbundet Byggmesterforbundet, som er kritisk til at regelbrudd ikke får større oppmerksomhet.

Byggmesterforbundet kjenner godt til forslaget fra Støre, men mener at Støres byggesak i 2011 ikke ville ha blitt rammet av forslaget.

– Forslaget ville ikke ha innebåret at enkeltpersoner skal gjøre noe mer enn å sørge for at det betales moms, at det skrives faktura og at foretaket sjekkes på forhånd. Det gjelder ikke nedover i leddene, sier daglig leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen, og legger til:

– Hvis vi skulle forventet at forbrukeren skal vite hvorvidt «gutta» får lønna si, så ville det ha satt forbrukeren i en umulig situasjon.

Da brygga til Jonas Gahr Støre i Kilsund skulle pusses opp i 2011, ble deler av jobben gjort uten at det ble betalt skatt og moms

Byggenæringens Landsforening er enig.

– Støre har ikke gjort seg skyldig i bruk av svart arbeid, heller ikke under det såkalte solidaransvaret. I dag har forbrukere ingen mulighet til å gå inn og sjekke om underleverandører faktisk betaler skatt, moms og arbeidsgiveravgift, sier Sandnes, som ønsker seg en digital portal som gjør at forbrukere kan sjekke nettopp dette.

Laster Twitter-innhold

Støre presiserer ansvar

Støre svarte følgende da han ble spurt på Politisk kvarter om ikke forslaget gjelder enkeltpersoner:

– Jo, det må gjelde oss alle at vi forsikrer oss om det, men når du stiller spørsmål om alt er i orden, svaret er ja og du attpåtil følger opp overfor de menneskenes firma, så mener jeg at det er innenfor rammen av det du kan gjøre.

Selv om uttalelsen kan tolkes dit hen at Støre mener forslaget også gjelder privatpersoner, svarer Støres rådgiver Jonas Bals følgende når NRK ber om en oppklaring:

– Byggmesterforbundet har helt rett. Ap har foreslått å utvide solidaransvaret til profesjonelle byggherrer, og utvide ansvarets lengde til seks måneder. Det ble nedstemt av de borgerlige partiene på Stortinget.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Arve Kambe (H), leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, vedrørende forslaget fra Støre, men ikke fått svar.

AKTUELT NÅ