Hopp til innhold

Profilert islamist tiltalt for drapsoppfordring

Ubaydullah Hussain er tiltalt for oppfordring til terror og må på nytt møte i tingretten. – Han nekter straffskyld, sier forsvarer John Christian Elden.

Ubaydullah Hussain

TILTALT PÅ NYTT: Ubaydullah Hussain er på nytt tiltalt, blant annet for å ha hyllet at fem nordmenn ble drept i In Amenas i Algerie i fjor.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

I den ferske tiltalen, som NRK har fått tilgang til, kommer det frem at Ubaydullah Hussain er tiltalt for offentlig å ha oppfordret til å iverksette drap, med hensikt om å skape alvorlig frykt i en befolkning.

Dette er andre gang Hussain blir tiltalt på åtte måneder. I november i fjor ble han tiltalt for trusler. Han ble også dømt i Oslo tingrett i februar.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Nekter straffskyld

Forholdene det dreier seg om strekker seg fra 20. januar til 3. november 2013. Hussain er tiltalt etter straffelovens § 147 c, som har en øvre strafferamme på seks års fengsel.

– Siktede nekter straffskyld for dette, og det er de samme uttalelsene Oslo tingrett i fjor kommenterte som lovlige men usmakelige, sier forsvarer John Christian Elden til NRK og fortsetter:

– Hvis norsk ytringsfrihet ligger så lavt som statsadvokatene her gir uttrykk for, har Norge et demokratisk problem.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari, som er påtaleansvarlig i saken, er på ferie. Førstestatsadvokat Jan Glent, som nå uttaler seg i saken, er uenig med Elden.

– Vi kan ikke se noe i tingrettens dom som stenger for denne tiltalen. Dette er et helt nytt forhold. Ved flere anledninger har han hyllet terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil.

Hyllet terrorhandlinger

I tiltalen heter det blant annet:

«I perioden 20. januar til 3. november 2013, ved gjentatt å hylle terrorhandlinger og terrorister på sin egen Facebook-profil, offentlig oppfordret han noen til å iverksette drap for å skape alvorlig frykt i befolkning og/eller tvinge norske eller andre lands myndigheter til å avstå fra militær deltakelse i muslimske land».

Hussain er tiltalt for fem forhold av oppfordring til terror og drap. Dette er uttalelser han kom med i etterkant av:

  • terrorangrepet i In Amenas i januar i fjor, hvor 23 gisler ble drept.
  • bombeangrepet mot Boston Marathon i april i fjor hvor tre personer ble drept.
  • machetedrapet i London i mai 2013 hvor en britisk soldat ble drept på åpen gate.
  • terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Kenya i september i fjor hvor minst 67 mennesker ble drept.

I tillegg er han tiltalt for å ha hyllet terrorister som planlagte å sprenge fly mens de var i luften på ruter mellom Storbritannia og Nord-Amerika.

Islamistforfatter er sakkyndig

Elden mener at norsk lov er for streng.

– Uttalelsene er lovlige i for eksempel England og USA som er de landene som omtales, og hvorfor Norge her skal være mer katolske enn paven bare fordi vi ikke liker uttalelsene, er vanskelig å se.

Kilder opplyser til NRK at tidligere VG-journalist og forfatter Lars Akerhaug har skrevet en sakkyndigrapport i forbindelse med tiltalen. Han har blant annet skrevet boken «Norsk Jihad».

Rapporten skal være en del av bevisgrunnlaget som påtalemyndigheten skal føre i retten.

Saken er ennå ikke berammet i tingretten, men NRK er blitt fortalt at saken er tenkt å ha en varighet på tre dager. Dette er ennå ikke klart.

To rettssaker i høst

Da Hussain ble dømt i februar var dommen på 120 dagers fengsel. 60 av dem var betinget. Hussain slapp likevel å sone i fengsel fordi han allerede hadde sittet i varetekt i 53 dager.

Påtalemyndigheten valgte å anke dommen. Blant annet på straffeutmålingen. Ankesaken er berammet i november i Borgating lagmannsrett.

Kilder sier til NRK at påtalemyndigheten ønsker at den neste rettssaken i tingretten gjennomføres før ankesaken i lagmannsretten starter.

På den måten blir det mest praktisk med tanke på å slå sammen to ankesaker til én, dersom dette skulle bli aktuelt.


AKTUELT NÅ