Bäsén har i en større reportasje på Expressen testet Forever Livings C9-slankekur.
Dietten, som koster over 1300 kroner, består av aloe vera, to kosttilskudd-pakninger og en shake.
Dietten går ut på at du i ni dager skal få i deg lite mat og få kalorier. I to av dagene skal du faste. Du skal innta produktene som følger med i pakken og prøve å trene litt.
Bäsén forteller NRK at hun bestemte seg for å teste Forever Livings C9-diett som et medisinsk eksperiment for å se hva som faktisk skjer med kroppen.
Forever Living omsatte i 2015 produkter for 710 millioner svenske kroner i Norden, hvorav cirka 200 millioner norske kroner i Norge.
Selskapet sier ingrediensene er godkjent av Mattilsynet, men Mattilsynet forteller at de ikke godkjenner produkter. Det er opp til hver leverandør å følge regelverket som er satt. Mattilsynet opplyser at det ikke er et spesielt regelverk for aloe vera, men kravet er at den skal være trygg, og det er opp til hver leverandør å passe på dette.
Måtte bryte kuren
Expressen-journalisten var hos legen og tok prøver for zink, jern, B- og D-vitamin, blodsukker og leververdier, både før og etter slankekuren.
De første to dagene får hun ikke spise noe annet enn det som er med i C9-esken. Om det blir krise får hun spise noe frukt, bær eller grønnsaker.
Etter fem dager bryter hun kuren. Hun er sulten, sliten, fryser og har hodepine. Men bestemmer seg etter noen dager likevel for å hoppe på igjen. Hun blir besatt av mat, forteller hun.
– C9 er en utrolig tøff slankekur – der man ikke får spise noen ting i begynnelsen, kun aloe vera, en shake og en pille som skal øke forbrenningen. Sånne kurer er slitsomme. Man blir trøtt, irritert og sulten, sier hun.
– Kjempeskummelt!
Bäsén får etter nye tester råd fra legen om å slutte med aloe vera med en gang, forklarer hun.
Tilbake på legekontoret forteller han at det lekker enzymer fra leveren. Hun forteller at ifølge legen var det trolig mangelen på kalorier som gjorde leveren ekstra utsatt for aloe veraen.
– Det var kjempeskummelt! Det var ikke noen morsom beskjed å få. Leveren er veldig viktig. Man har tross alt bare én, så jeg ble veldig bekymret og redd for at det var permanent skade, sier hun.
Etter å ha sluttet å ta aloe vera regelmessig er hun frisk igjen og føler seg mye bedre.
– Det er skummelt om mange drikker dette hver dag og får leverskader uten å vite om det. Hadde jeg ikke vært under legetilsyn, hadde jeg ikke fått vite om skaden. Man kjenner ikke at det er en skade før det er for sent. Det gir ingen symptomer.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Forever Living: – Godkjent som kosttilskudd
Fredric Alerstam, sjef for Forever Living Skandinavia, forteller NRK at det er vanskelig å forholde seg til rapporter og studier på at aloe vera kan påvirke leververdiene, fordi det finnes utallige sorter.
Forever Living bruker aloe barbadensis som de selv dyrker, høster for hånd og foredler, forteller han. I Forever Livings aloe vera brukes utelukkende den innerste fileten av planten og ikke skallet. Det er i skallet den forhøyde prosenten av aloin er.
– Vår aloe vera er godkjent som kosttilskudd og matvare. Som med bruk av alle kosttilskudd, skal man rådføre seg med lege først hvis man har et helseproblem. Vi tilbyr dessuten en «Fornøyd kunde»-garanti som innebærer at du får pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd med produktet ditt, sier han.
Han legger til at aloe vera som ingrediens i Forever Livings produkter er godkjent av Mattilsynet.
C9: Tre-trinns-program
Når det gjelder C9 forteller Alerstam at det er det første steget i et tre-trinns-program og overhodet ikke tenkt som et program man skal på over lang tid.
Tanken er å begynne med et lavt kaloriinntak, for så å bygge på med kalorier og tilpasset trening i steg 2 og 3 (F1 og F2).
Sammenlagt er programmet 69 dager langt om man fullfører alle tre steg.
– Våre produkter utvikles av et svært kompetent team på hovedkontoret i USA og et regionalt team i Europa - ingrediensene og sammensetningen vurderes opp mot lover og forskrifter på alle markeder hvor Forevers produkter er tilgjengelige, samt at produktene testes løpende, forklarer Alerstam.