Lurt til å abonnere på slankepiller fulle av krydder

En rekke norske kunder har ufrivillig blitt abonnenter på suspekte slankepiller. Pillene, som inneholder vanlige krydder, blir markedsført som en mirakelkur. – Dette er noe av det verste jeg har sett, sier overlege.

Siv Isabelle Engelsvoll

Siv Isabelle Engelsvoll har i likhet med flere andre nordmenn blitt ufrivillig abonnement av slankepillen Removyl. Slankepillen inneholder rosmarin, salvie, spisskummen, einer, koriander, basilikum, fennikel, kanel, nellik, stjerneanis, søt appelsin, eukalyptus og mynte.

Foto: Privat

Siv Isabelle Engelsvoll

Siv Isabelle Engelsvoll ble ufrivillig abonnent av slankepiller

Foto: Privat / Privat

En gransking utført av svenske Aftonbladet konkluderer med at firmaet Healthzone har gjort millionbutikk av å selge blant annet dyre slankepiller som kun inneholder krydder og umulig kan hjelpe deg med varig vektnedgang.

Firmaet, som har base i Estland, har en nettside som selger preparater og slankepiller til både Norge, Sverige og Finland.

Lurt til abonnement

Siv Isabelle Engelsvoll fra Stavanger har siden i høst mottatt en rekke forsendelser fra firmaet. Hun ble ufrivillig abonnent på slankepillen Removyl da hun svarte på det hun trodde var en spørreundersøkelse på Facebook. Kort tid etterpå kom det en pakke med Removyl i posten og en faktura.

Engelsvoll har gjentatte ganger forsøkt å stoppe slankepilleabonnementet uten hell.

– Jeg har både ringt, sendt e-post, returnert forsendelser og sendt brev om at jeg aldri har ønsket et abonnement på disse slankepillene.

Allikevel har forsendelsene strømmet på. I tillegg til regninger, har det nå også kommet inkassovarsler på slankepillene.

– Det er veldig ubehagelig. Firmaet gjør seg utilgjengelig, og det virker helt umulig å stoppe et abonnement jeg aldri har bedt om, sier Engelsvoll.

En rekke klager

Engelsvoll er ikke alene om å føle seg lurt av Healthzone. Forbrukerrådet i Norge har siden august mottatt 13 klager rettet mot firmaet.

Forbrukerne beskriver firmaet som useriøst. De mottar regninger etter å ha sagt opp avtalen, og får ikke kontakt med selger. Noen får tilsendt pakker med slankepiller, selv om de ikke har bestilt varene. Andre klager på at pillene ikke gir noen effekt.

LES OGSÅ: - Slankestrips er ren bløff

– Noe av det verste jeg har sett

Jøran Hjelmesæth

Dessverre finnes det ingen medisiner som alene kan hjelpe deg å gå ned i vekt, du må endre adferd, sier overlege Jøran Hjelmesæth.

Foto: Line Jacobsen / Sykehuset i Vestfold

–Jeg har sett mye rart, men dette er noe av det verste og mest spekulative jeg har sett, sier Jøran Hjelmesæth, overlege og leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold til NRK.no.

Etter å ha lest om blant annet slankepillene Removyl på Healthzones nettsider, er ikke Hjelmesæth nådig.

– Pillene ser ikke ut til å ha noen dokumentert effekt. At folk kjøper denne typen slankeprodukter viser bare hvor desperate mange er etter å gå ned i vekt, understreker han.

Inneholder krydder

Slankepillen Removyl inneholder eteriske oljer fra rosmarin, salvie, spisskummen, einer, koriander, basilikum, fennikel, kanel, nellik, stjerneanis, søt appelsin, eukalyptus og mynte.

Dette er krydder mange har i kjøkkenskapet.

– Ingen av disse ingrediensene har dokumentet varig effekt om man ønsker å gå ned i vekt, legger han til.

Har du kommet over liknende produkter du tviler på om virker? Send oss en mail e-post!

LES OGSÅ: Nordmenn spiser flere slankepiller

– Et helsekostprodukt

Hjemmesidene til Healthzone har de siste dagene vært delvis nede. Kundeservicemottaket har ikke vært behjelpelig med å gi ut noen form for kontaktinformasjon. Etter gjentatte forsøk fikk NRK.no i kveld kontakt med daglig leder Ermo Kruus, som opererer fra Estland, på e-post.

Vi har bedt Ermo Kruus svare på fem spørsmål.

Dere selger for millioner av kroner basert på produkter som inneholder bare krydder. Hva er din kommentar til dette?

Svar: Du kan lese om effekten av de forskjellige ingrediensene på Removyl.nu .

Hvorfor markedsfører dere Removyl som et slankeprodukt når det bare inneholder krydder?

Svar: Removyl inneholder ingredienser som i litteraturen er kjent for å ha en slankende effekt.

Ifølge leger har ingen av ingrediensene i Removyl slankende effekt. Hva er din kommentar til det?

Svar: Leger konsentrerer seg om medisin. Dette er et helsekostprodukt.

Kan forbrukerne stole på at Healthzone er en seriøs bedrift?

Svar: Healthzone er en seriøs bedrift. Kundene har 14 dagers returrett hvis de ikke liker produktet. Vi har mange fornøyde kunder, og mange har vært kunder hos oss lenge.

Kunder har klaget på produktene dere selger i Norge og Sverige. Hva er din kommentar til dette?

Svar: Alle har 14 dagers returrett på varene, slik at kundene kan levere varene tilbake hvis de ikke liker dem. Det viser seg likevel at de fleste kundene velger å beholde varen de har bestilt.

– Mirakelpillen finnes ikke

Hjelmesæth har ikke tro på noen av slankeproduktene til Healthzone.

– De inneholder ingredienser som i beste fall gir minimal og kortvarig effekt. Dessverre finnes det ingen medisiner som alene kan hjelpe deg å gå ned i vekt. Du må endre adferd, påpeker han.

I produktomtalen på Healthzones nettsider omtaler de slankepillen Removyl som et «mirakelmiddel».

– Er noe for godt til å være sant, så er det faktisk det, sier Hjelmesæth.

LES OGSÅ: Advarer mot nettpiller

LES OGSÅ: Forbud mot slankebløff

Villedende markedsføring

Tonje Hovde Skjelbostad

Forbrukere bør være ytterst forsiktige med å gi fra seg kortinformasjon til slike selskaper, sier Tonje Hovde Skjelbostad fra Forbrukerrådet.

Foto: Bjørn-Eivind Årtun

Healthzone har drevet tung markedsføring for sine slankeprodukter i Sverige.

Aftonbladet skriver at tusenvis av kunder har bundet seg til dyre abonnement, hvor de må betale over 300 kroner for et preparat som ikke virker.

Det svenske Konsumentverket, som tilsvarer Forbrukerrådet i Norge, har fått inn nesten hundre klager mot firmaet.

Tonje Hovde Skjelbostad er fagleder i Forbrukerombudet, og har undersøkt Healthzones markedsføring.

Hun er glad for at flere norske forbrukere har reagert, og er kritiske overfor firmaet.

– Når produktene ikke holder det de lover, altså at det ikke har en slankende effekt, er det villedende markedsføring og i strid med markedsføringsloven, slår hun fast.

LES OGSÅ: Slankebløff på epost

Fanget i abonnement

Skjelbostad sier at såkalte «slankeprodukter» som blir markedsført på internett, slik som Healthzone, ofte har dårlige vilkår.

– Du tror du bestiller en prøve, men blir i realiteten fanget i et abonnement med månedlige leveringer med mindre du sier opp kjapt, sier Skjelbostad.

Hun legger til at forbrukere bør være ytterst forsiktige med å gi fra seg kortinformasjon til slike selskaper.

Skjelbostad forteller at selskapene som står bak ofte er vanskelige å få tak i, og at de verken svarer på telefon eller e-post.

– At et selskap gjør seg utilgjengelig er også en god indikasjon på at en bør være kritisk, sier hun.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)