Tekst-TV - nå uten reklame

Nå forsvinner reklamen fra NRKs Tekst-TV. Det betyr at 2,4 millioner ukentlige lesere får mer å lese.

Tekst-TVs første dag på lufta

Slik så det ut på Tekst-TVs første dag, 2. februar 1983.

Foto: NRK

Stortinget har bestemt at Tekst-TV skal være fritt for reklame fra 1. januar 2009.

NRK startet å fjerne reklamen i dag, og et par dager ut i det nye året vil alt være klappet og klart.

HAR DU MENINGER OM NRKS TEKST-TV? DEL DEM MED OSS NEDERST I SAKEN!

Les Tekst-TV på mobilen din

NRK Tekst-TV fylte 25 år tidligere i år, den 2. februar. Da Tekst-TVs sendinger begynte, besto det nye mediet av 100 tilgjengelige sider, og fra de første ambisjonene om å ha mellom 40 og 50 sider liggende ute hver dag, har Tekst-TV publisert over 660.000 nyhetsmeldinger på innenriks-, utenriks- og sportssidene.

Tekst-TV på mobil

Tekst-TV på mobilen. Kjapt, enkelt og billig!

Foto: Jan Frode Haugseth, Media Total

Av alle dagens tilgjengelige sider, er innenriksnyhetene mest populære med 1,8 millioner lesere i uken. Så følger utenriksnyhetene og programinformasjonen.

Tekst-TV på nett har 500.000 sidevisninger i måneden: Tekst-TV på nett

Vil du motta Tekst-TV-sidene på mobilen din? Da sender du kodeord TTV til 1986. Les mer her: Tekst-TV for mobil

Nett-TV: Første prøvesending med Tekst-TV

- Vi vil rykke opp i Tekst-TV

Godt besøkt er selvsagt også sportssidene, med nyheter, tabeller og poenglister. Men plassbegrensninger gjør at ikke alle tabeller får være med i det eksklusive selskapet.

Under Tekst-TVs 25-årsfeiring, husket NRK-sportens Arve Lote et intervju i en vestlandsavis fra noen år tilbake. Der ble en fotballtrener stilt spørsmålet om hva slags ambisjoner laget hadde foran sesongen.

- Vi vil gjerne rykke opp i Tekst-TV.

Nett-TV: NRK Tekst-TV fyller 25 år

NRK Dagsnytt ringte for noen år siden politiet i Trondheim for å bli oppdatert på hvor mange som hadde omkommet i en tragisk trafikkulykke.

- Vent litt, sa mannen på politivakten. Så kom han på telefonen igjen og sa:

- Tekst-TV skriver to!

Finn og les gamle Tekst-TV-saker

Hva skjer med Tekst-TV i dag?

Når reklamen nå forsvinner fra Tekst-TV, skjer følgende:

  • Reklame og annet kommersielt innhold fjernes.
  • Tekst-TV for NRK1 og NRK2 får nå samme sideinnhold, men sidene for underteksting vil naturligvis ha forskjellig innhold for hver kanal.
  • Noen sider vil få ny plassering, det vil si nytt sidetall.
  • Programsidene på Tekst-TV, d.v.s. side 500 og utover, får en litt ny struktur.
  • Som konsekvens av at reklamen blir borte, blir det en mengde ledige sider som nå inneholder annonser og annet kommersielt innhold. Sporten får en utvidet resultatservice på 800-sidene, det blir bedre programoversikt.
  • Ved spørsmål, ta kontakt med NRKs Publikumsservice, tlf: 815 65 900, eller e-post: info@nrk.no .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Takket være svart/hvitt-TV

Tilfeldigheten gjorde at NRKs Tekst-TV-tilbud få år etter starten lå helt på topp i Europa. Tilfeldigheten var denne: Mens de fleste andre vesteuropeere for lengst hadde skiftet ut sin svart/hvitt-TV til en med farger, hang nordmennene igjen i utviklingen.

Tekst-TV

Tekst-TV på nett - et populært tilbud med over 500.000 sidevisninger hver måned.

Foto: NRK

Så mens resten av Europa fikk seg farge-TV før Tekst-TV-dekoderne var en naturlig del av TV-innmaten, ventet vi i Norge inntil Tekst-TV-teknologien var en naturlig del av TV-apparatet.

Dermed la rundt halvparten av Norges befolkning seg til den gode vanen å sitte i sofaen med fjernkontrollen og følge siste nytt på NRKs Tekst-TV.

Målet til Tekst-TV er å være først ute med utenriksnyheter og minst nummer to med innenriksnyheter. De første årene hadde NRK Tekst-TV liten konkurranse, som de eneste som oppdaterte nyhetene minutt for minutt.

Siden er både andre Tekst-TV-tilbud og ikke minst et meget omfattende tilbud av nettnyheter kommet til. Både i radio og TV kan man følge rene nyhetskanaler gjennom dagen, og globaliseringen har brakt verden inn i stuene våre gjennom en hel rekke gamle og nye medier.

Fakta om Tekst-TV

Tekst-TV var opprinnelig etablert som et tilbud til døve og hørselshemmede, og bare 5 prosent av TV-eierne hadde tilgang til det nye mediet i 1983 - rundt 10.000 av de nyeste fjernsynsapparatene var klargjort for å motta.

I dag har 96 prosent av TV-eierne tilgang til Tekst-TV, og 2,4 millioner forskjellige lesere hver uke benytter seg av tilbudet. Det betyr at Tekst-TV er større enn noen av de norske nettavisene.

60 prosent av befolkningen bruker NRK1s Tekst-TV minst ukentlig. Denne prosenten har steget fra 49 prosent, altså én prosent i året, siden 1996.

1,81 millioner nordmenn ser innenriksnyhetene på NRK Tekst-TV ukentlig, og 1,54 millioner ser utenriksnyhetene ukentlig. Så kommer TV-programoversikten, sportssidene og værsidene.

NRKs nettredaktør Morten Stensland og Tekst-TVs Øyvind Grosvold

NRKs redaktør for Internett og Tekst-TV, Morten Stensland (tv), og journalist Øyvind Grosvold.

Foto: NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger