Sylvi Listhaug: – Hadde jeg vært moren hans hadde jeg også grått

Integreringsminister Sylvi Listhaug vil slå hardt ned på netthets av unge innvandrere, og sier at man må stå sammen mot rasisme og ekstremisme. Akkurat hva regjeringen vil gjøre er uklart.

Regjeringens nasjonale integreringskonferanse

– Debatten hadde vært sunnere om vi faktisk hørte på hverandre og heller stod sammen mot renspikket rasisme og ekstremisme, for dette finnes i Norge i dag, sa integreringsministeren.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Onsdag var Den nasjonale integreringskonferansen. Flere statsråder var til stede, blant annet statsminister Erna Solberg og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Årets konferanse handlet om arbeid og integrering. Temaene var flere, men netthets var noe både statsministeren og integreringsminister slo hardt ned på.

– Jeg mener det er på tide at den offentlige debatten blir mer konstruktiv. Jeg vil derfor oppfordre alle til å opptre på sosiale medier og nettsteder som de ville ha gjort i møte med mennesker, sa Listhaug under sin tale.

Fokus på unge med innvandrerbakgrunn

Det har den siste tiden vært skrevet om flere unge med innvandrerbakgrunn som har opplevd hets på nett for å ha uttalt seg i det offentlige.

En av dem er leder i Grorud AUF Anujan Kathir (17). Aftenposten møtte ham etter å ha blitt møtt med rasisme og drapstrusler på nettet etter et NRK-intervju på valgnatten.

– Jeg ble kalt en landsforræder. De sa at jeg ikke var norsk, selv om jeg er født og oppvokst her. Mange kalte meg en muslimfaen og IS-terrorist, men jeg er ikke engang muslim, fortalte ungdomspolitikeren til Aftenposten den gang.

Han sa videre at moren hans gråt da hun leste kommentarene som var skrevet om han.

Under konferansen fortalte Listhaug at hun hadde forståelse for moren til Kathir.

– Hadde jeg vært moren hans hadde jeg også grått, sa Listhaug.

Regjeringens nasjonale integreringskonferanse

Erna Solberg mener det som var vellykket under denne valgkampen er at unge med innvandrerbakgrunn tok til ordet og deltok i debatten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Statsministeren er tydelig på hvorfor dette er et tema de velger å fokusere på i årets konferanse.

– Det vi så som var vellykket under denne valgkampen var at unge med innvandrerbakgrunn tar til ordet og deltar i debatten. De skjeller gjerne meg eller Sylvi ut, men de opplever at demokratiet er deres. Da skal de ikke skremmes til taushet. Dette vil føre til at hat og ekstremisme øker, sier Solberg.

– Støtter ikke slike uttalelser

Listhaug mener hat på nett har eskalert den siste tiden.

– Dette er bare blitt verre og verre. I valgkampen så vi også en omdreining. Det som hadde vært sunnere hadde heller vært å faktisk høre på hverandre og heller stå sammen mot renspikket rasisme og ekstremisme, for dette har vi i Norge.

Hva skal regjeringen gjøre for at unge med innvandrerbakgrunn ikke opplever hat på nett?

– Jeg mener det er viktig å bare slå ned på kommentarer og si at jeg i hvert fall ikke gir noen støtte til slike uttalelser, sier hun.

Integreringsministeren mener også er viktig å ikke beskylde andre for å hate på grunn av hudfarge eller etnisitet..

– Det verste er da at de reelle rasistene slipper unna fordi de forsvinner i en større mengde.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger