Hopp til innhold

Tre tause lederfavoritter i SV

Verken Kari Elisabeth Kaski, Torgeir Knag Fylkesnes eller Kirsti Bergstø vil i dag si om de er aktuelle som ny SV-leder. Men både Bergstø og Kaski trekkes fram av lokale SV-ere.

Bergstø, Kaski og Fylkesnes

FAVORITTER: Kirsti Bergstø, Kari Elisabeth Kaski eller Torgeir Knag Fylkesnes? Én av dem kan bli ny partileder i SV.

Foto: NTB.

I dag ble det kjent at Audun Lysbakken trer tilbake på landsmøtet til våren. Han har vært partileder i elleve år og ønsker mer tid til familien.

Tre navn peker seg ut når det gjelder hvem som skal ta over for Lysbakken:

  • Nestleder Kirsti Bergstø (41) har i år fungert som leder i Lysbakkens fravær. Hun er innvalgt på Stortinget for Akershus, men opprinnelig fra Nesseby i Finnmark.
  • Nestleder Torgeir Knag Fylkesnes (47) er innvalgt på Stortinget fra Troms. Leder høstens budsjettforhandlinger på Stortinget for SV.
  • Finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski (35) er i mammapermisjon fra posten som SVs finanspolitiske talsperson på Stortinget. Innvalgt fra Oslo, men opprinnelig fra Kirkenes i Finnmark.
Pressekonferanse om koronakrisepakke

LEDERKANDIDAT? SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes er innvalgt på Stortinget fra Troms.

Foto: Javad Parsa / NTB

Verken Fylkesnes eller Kaski ønsker overfor NRK i dag å kommentere spørsmål om ledervervet.

– Det er for tidlig å begynne å snakke om det. Dette er prosesser som skal skje innad i partiet, og kommunikasjonen for min del kommer til å gå gjennom valgkomiteen, sier Fylkesnes.

Kaski sier hun er glad for at Lysbakken skal lede partiet noen måneder til.

– Utover det har jeg ingen kommentar nå, sier hun.

Fylkesnes og Kaski møttes i 2019 til duell om nestledervervet i partiet. Den tvekampen gikk Fylkesnes seirende ut av, med knapp margin: Han vant avstemningen med 108 mot 100 stemmer for Kaski.

Bergstø sier det var en ære å lede SV da Lysbakken var i permisjon tidligere i år.

– Så er det en annen diskusjon hvem som skal lede partiet fremover på fast basis, sier hun til NRK.

– Men du avviser ikke at du kan være aktuell?

– Jeg avviser ikke det, og jeg synes ikke andre skal gjøre det heller så tidlig i prosessen. Jeg synes diskusjonen skal gå i partiorganisasjonen nå, slik at vi kan få fram mange gode kandidater og lande det som er best for SV for fremtiden.

Fylkeslag håper på Kaski

Men flere lokale SV-ere går imidlertid allerede nå ut med sine preferanser.

Fylkesleder i Oslo SV, Sunniva Holmås Eidsvoll, ber Kari Elisabeth Kaski stille som lederkandidat på partiets landsmøte til våren.

– Det er et stort tap for SV at Audun gir seg, og jeg tror mange trenger litt tid til å venne seg til tanken. Nå blir det spennende å se hvem som ønsker å stille til leder. Men jeg håper veldig at Kari Elisabeth Kaski ønsker det, sier hun til NRK.

Eidsvoll mener Kaski er et av partiets sterkeste kort.

– Kaski er en utrolig god leder og en tydelig og synlig SV-er både på miljø og rettferdig fordeling, tilføyer hun.

Også fylkesleder Anne Lise Fredlund i Innlandet SV håper Kaski stiller:

– Jeg ser fram til partiets videre prosess med å finne ny leder. Vi har flere potensielt gode kandidater. Jeg håper Kari Elisabeth Kaski er blant disse.

SVs fylkesleder i Møre og Romsdal, Bjørn Jacobsen, vil ikke delta i en diskusjon om navn.

– Det blir viktig å fremme SV som freds- og antikrigsparti og endre energiloven på en slik måte industrien og folk i Norge som er levelige, sier han til NRK.

RevNasjonalbudsjett

BUDSJETT: SVs Kari Elisabeth Kaski har ledet partiets forhandlingsdelegasjon i flere forhandlingsrunder på Stortinget.

Foto: Alf Simensen / NTB

Foreslår Bergstø

Andre lokale SV-ere sier allerede nå at de ønsker Bergstø som ny partileder. En av dem er nestleder Heidi Larsen i fylkesstyret i Viken SV.

– SV er et sosialistisk og feministisk parti, fordeling, feminisme og miljø og klima er hovedsaker for oss. Så min kandidat som ny partileder er Kirsti Bergstø.

Larsen løfter fram at hun allerede har erfaring som partileder, ettersom hun vikarierte for Lysbakken da han var i foreldrepermisjon.

Også Tom Skauge, leder av nominasjonskomiteen til Vestland fylkesting, vil ha Bergstø.

– SV er privilegert med flere svært gode kandidater. Min førstekandidat er Kirsti Bergstø. Hun er nestleder og har gjort en flott jobb som vikar for Audun mens han har hatt farskapspermisjon. Hun er hel ved, en likandes dame, bredt orientert og har stor politisk klokskap, sier han til NRK.

Partilederdebatt på Kommunalkonferansen til LO kommune

NESTLEDER: Flere lokale SV-ere peker på Kirsti Bergstø som en mulig ny partileder.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Lysbakken trer av

Han vant kampen mot Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell om å bli ny partileder i 2012, men nå er det slutt:

I et brev til SVs medlemmer skriver Audun Lysbakken at det har vært en ære å få lede partiet, men at han ikke tar gjenvalg som partileder til våren.

– Jeg er ufattelig stolt over å få være leder for partiet jeg tror så sterkt på, og over tilliten jeg har fått av tusenvis av medlemmer og enda flere velgere, skriver Lysbakken.

– I dag er tiden likevel inne for å fortelle dere at jeg ikke stiller til gjenvalg som partileder på landsmøtet i mars. Alt har sin tid, og nå er det riktig for meg å ta et steg tilbake og for partiet å velge en ny leder, skriver han.

Lysbakken gir seg som SV-leder

11 ÅR: Audun Lysbakken ble valgt som partileder i 2012.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

På sin pressekonferanse ville Lysbakken ikke kommentere hvem som bør ta over jobben som SV-leder.

– Til det har jeg følgende å si – i SV velger vi ledere, de utpekes ikke.
Dette kommer ikke til å bli en slik pressekonferanse hvor jeg sier hvem som skal bli ny partileder, sier han.

Partiet har fått frist til 20. desember med å komme med innspill til hvem som bør bli ny partileder.

Valgkomiteen skal legge fram sin innstilling senest 1. februar. Ny leder velges på landsmøtet 17.–19. mars.

Hensyn til familien

I brevet skriver Lysbakken at det er hensynet til familien som gjør at han nå trer tilbake.

– I mange år har familien min stilt opp for at jeg skulle kunne gjøre jobben som SV-leder. Jeg håper jeg har klart å være både en tilstedeværende pappa og en god partileder. Men det koster. Jeg ønsker meg en roligere hverdag for familien min, skriver han.

Men Lysbakken fortsetter som partileder fram til landsmøtet til våren. Det betyr at han vil lede partiet gjennom høstens budsjettforhandlinger med regjeringspartiene på Stortinget.

Lysbakken gir seg som SV-leder

AVTROPPENDE: Lysbakken skal lede partiet fram til vårens landsmøte, så er det slutt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Og ikke minst vil han lede SV gjennom vinterens diskusjoner om hva som skal bli partiets nye Nato-standpunkt.

I forslaget til SVs nye prinsipprogram heter det ikke lenger at partiet skal jobbe for at Norge skal gå ut av Nato. Et eventuelt nytt Nato-standpunkt skal vedtas på landsmøtet til våren.

– Jeg tror ikke dette har noe særlig å si for det. Jeg kommer til å lede de prosessene med den samme autoriteten jeg ellers ville hatt. Så får partiet diskutere ledervalget litt på siden av det, sa Lysbakken.

Tid for å sette nye mål

Da Lysbakken overtok som partileder, slet SV tungt. Partiet ble marginalisert gjennom årene i den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg i perioden 2005-2013.

– I 2012 ble jeg valgt til partileder med et klart oppdrag: Å lede snuoperasjonen bort fra sperregrensen. De første årene var preget av mye motgang, men vi holdt sammen og ga aldri opp. Siden 2017 har vi vært i jevn vekst, både i oppslutning og medlemstall.

Bård Vegar Solhjell tok i dag opp tråden fra 2012, da han altså tapte ledervalget mot Lysbakken.

– Jeg har for lengst innrømmet for meg selv at SV valgte rett. Audun var en formidabel leder, med dyp respekt for norsk politikk. Og dyp respekt fra meg, skriver Solhjell på Facebook.

Og etter åtte år i opposisjon til Erna Solbergs regjering, er SV nå tilbake i en posisjon med innflytelse i norsk politikk. Partiet brøt ut av regjeringsforhandlingene i Hurdal i fjor høst, men er nå Støre-regjeringens «foretrukne budsjettpartner» i Stortinget.

– Vi er et parti med mot til å bruke makten velgerne har gitt oss, og med evne til å skape resultater for folk og miljø. Partiet vårt er gjenreist – både i valg, som organisasjon og som kraft i norsk politikk.

Les også Støres plan A gikk i vasken – SV trekker seg fra sonderinger

Sonderinger i Hurdal

Hylles som leder

Både fra politiske motstandere, allierte og fra mange SV-ere vanket det gode ord til Lysbakken i dag.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Lysbakken er en av norsk politikk aller beste.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Han er en kollega jeg har stor respekt for og virkelig verdsetter som politiker og venn, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Vi deler verdier og ønske om et mer rettferdig samfunn, det er et grunnlag å bygge videre på. Takk for samarbeidet, jeg vil savne ham som SV-leder, men vet at Audun vil forbli en viktig stemme i norsk samfunnsdebatt.

 Guri Melby (V)

Venstres leder Guri Melby sier at Lysbakken har gjort en fantastisk innsats for politikken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Venstres leder Guri Melby takker særlig Lysbakken for å ha frontet klima- og miljøpolitikken på en god måte.

– Det beste eksemplet på saker Venstre og SV har jobbet sammen om, er vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, sier hun.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Lysbakken har gjort en imponerende jobb med å gjenreise SV og styrke partiets sosialistiske prosjekt etter de åtte årene i regjering.

– Det er viktig for hele den radikale venstresida i Norge, sier han.

Også i SV-leiren vanker det mange lovord. Fylkesnes sier Lysbakken kommer til å stå igjen som en av de viktigste partilederne i SVs historie, mens Kaski mener Lysbakken har vært avgjørende for SVs vekst de siste årene.

Audun er og har vært en god leder i mange år. I de årene har partiet både styrket og endret seg, sier stortingspolitiker Ingrid Fiskaa.

AKTUELT NÅ