SV krever at papirløse barn får bli i Norge

SVs innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås krever at flyktning-barn som har vært i Norge i flere år, ikke blir tvangsreturnert.

Heikki Holmås

– Barn som har vært lenge i Norge og som hører hjemme i Norge, og som har fått et liv og tilknytning til Norge - de må få opphold i Norge, sier Holmås.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Regjeringen har nylig inngått en avtale med Etiopia som gjør at flyktninger derfra som nektes asyl, kan sendes tilbake med tvang.

Det kan skje allerede i mars, så det haster med nye regler, sier Holmås:

– Barn som har vært lenge i Norge og som hører hjemme i Norge, og som har fått et liv og tilknytning til Norge - de må få opphold i Norge, sier Holmås.

Ifølge SV-politkeren er to-tre år i Norge lenge nok til at barna bør få bli.

– Når det nå er en avtale med Etiopia der mange av foreldrene til barna kommer fra, så er det avgjørende at vi får på plass en avklaring av regjeringens politikk, som sikrer at ungene får bli før vi begynner med returer, sier han.

– Jeg vil gjøre alt for å bli i Norge

De er papirløse. Flyktninger som er nektet asyl - men blir her likevel. Til Etiopia har det ikke vært mulig å sende dem tilbake - før nå. Ilem er eldst i en søskenflokk på fire. Vi treffer ham på Oslo S:

– Jeg tenker at i framtida, så skal jeg bli her, og jobbe som vanlige folk som lever her, sier Ilem til NRK.

Mikele og Ilem Gheberamlak

– Jeg tenker at i framtida, så skal jeg bli her, og jobbe som vanlige folk som lever her, sier Ilem (19) til NRK. Han har vært i Norge i fem år.

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

Nå er han 19 år, og har vært her i nærmere 5 år. Søsteren Selam er 15, og har også drømmer:

– Jeg skal begynne på videregående neste år, og jeg har søkt om å få plass på jordmorstudiet. Det er i alle fall drømmen min, sier 15-åringen.

Moren var forsvunnet, mens faren satt fengslet i Eritrea. Han kom seg til Norge året etter. Nå bor de sammen i et asylmottak. Søsknene sier de er fra Eritrea, mens norske myndigheter mener de er fra Etiopia. Dermed risikerer de å bli sendt dit. De er redde for å bli sendt ut:

– Jeg vil gjøre alt jeg kan for å bli i Norge, sier Ilem.

Uenighet om hva som skal veie tyngst

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier vi må vente på at stortingsmeldinga om barn på flukt før noe avgjøres.

Foto: NRK

Regjeringen har varslet en stortingsmelding om barn på flukt, som er blitt utsatt flere ganger. Årsaken er at de tre partiene blir ikke enige.

Ett av stridstemaene er etter det vi forstår nettopp hva man skal gjøre med barn som vokser opp i Norge - med foreldre som er her ulovlig.

Noen av barna er født her, mange av dem har vært her nesten hele livet. SVs innvandringspolitiske talsmann mener altså at barna - og familien - må få bli.

– Det er ikke gitt at vi kommer til å justere denne grensa slik vi har den i dag, men det er noe vi har til behandling, som vi må komme tilbake til stortinget med, sier statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger