Hopp til innhold

Studenter sjekker inn på «studenthotell» i påvente av bolig

Flere studentsamskipnader har nødløsninger for studenter som står uten bolig til studiestart. – Det løser ikke problemet, men blir et alternativ til vandrerhjem, sier boligdirektør i SiO.

Hotell Scandic Lerkendal og student Simone Bystadhagen

«STUDENTHOTELL»: Her sjekker det inn bortimot 200 studenter hvert år, som ikke har fått bolig i tide før studiestart.

Foto: Kjartan Ovesen/Privat / NRK

To uker før 300 000 studenter inntar lesesaler rundt om i landet, står flere tusen fortsatt uten sted å bo. I Oslo er nesten 7000 studenter i kø for å få seg studentbolig.

I Trondheim får husløse studenter tilbud om «Tak over hodet» - et rom på Scandic Lerkendal til en studentpris på 295 kroner natta. Det er tredje året på rad studenter får tilbudet.

Simone Bystadhagen

FIKK STUDENTBOLIG: Simone Bystadhagen fikk studentbolig til slutt - ett år etter at hun først begynte å studere i Trondheim.

Foto: PRIVAT

En som var nødt til å benytte seg av tilbudet er Simone Bystadhagen (19) fra Flekkefjord. Hun flyttet til Trondheim for å studere industriell kjemi og bioteknologi ved NTNU i fjor høst.

– Det var veldig stressende å komme til en helt ny by uten et sted å bo. Men jeg måtte bare bestemme meg for å slappe av.

Bystadhagen booket flere visninger mens hun var på hotellet, og det tok heldigvis ikke mer enn et par dager før hun hadde funnet en leilighet. Men den var dyr og dermed ikke optimal, forklarer hun.

– Jeg bestemte meg for å flytte igjen og fikk studentbolig etter ett år. Det var rimeligere og nærmere campus. Jeg har vært veldig heldig. Jeg har mange venner som sliter med å få plass i studentbolig.

Forventer mange studenter

Hotellet samarbeider om prosjektet «Tak over hodet» med studentene, Trondheim kommune, fylkeskommunen, Studentsamskipnaden og NTNU/utdanningsinstitusjonene.

Det er satt av 100 rom på hotellet, og studenter må dele rom med en annen av samme kjønn. Foreløpig ligger forhåndsbestillingene på samme nivå som tidligere år.

– I fjor hadde vi mellom 160 og 200 studenter innom og vi forventer like mange i år, sier Line Vikrem-Rosmæl, direktør på Scandic Lerkendal.

Hotellet, spesielt resepsjonistene, bistår studentene i å finne aktuelle hybler og leiligheter i byen og hjelper dem med å finne fram til visning. Vikrem-Rosmæl forteller at de fleste av studentene kun bor der i noen dager før de har fått skaffet seg et hjem.

– De er fort inn og fort ut, men det er bedre å bo her enn å bo i telt.

Flytter inn i usette boliger

Wenche Nyeng, markeds-og eiendomssjef ved studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) opplyser at det er cirka 1000 søkere på venteliste som er interessert i en studentbolig. Det er litt mer enn i fjor, men ikke unormalt.

– Vi er fornøyd med å samarbeide med Scandic Lerkendal om dette, slik at studentene får hjelp til å finne bolig. Da slipper de å leie noe usett, men får faktisk reist på visninger før de signerer noe, sier hun.

Studentsamskipnaden i Tromsø har også midlertidig overnatting for studenter som ikke har klart å skaffe seg bolig til semesterstart. Tilbudet gis i samarbeid mellom Samskipnaden og UiT Norges arktiske universitet.

I fjor var det 52 personer som hadde behov for en slik løsning, og i starten av september hadde alle fått seg annet bosted, skriver studensamskipnaden på sin hjemmeside.

Løser ingen problemer

Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus

LØSER IKKE PROBLEMET: Boligdirektør Trond Bakke i SiO mener at slike tilbud ikke løser problemet med at det er for få studentboliger.

Foto: Angelica Hagen / NRK

Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akerhus forteller at SiO ikke har midlertidig botilbud til studenter som venter på bolig.

– Vi har ikke et slikt tilbud nå. Vi hadde det i noen år, men det løser ikke problemet med manglende bolig. Det blir bare et alternativ til vandrerhjem/hotell, sier han.

Han mener det er helt nødvendig at de private utleierne tar inn studenter - og han råder alle studenter til å være aktive på visninger. Frem til flere kan få tilbud håper Bakke private utleierne er på tilbudssiden.

– Jeg synes jo kanskje at det kan være et samfunnsansvar man tar ved å ikke ta maksimal leie av unge mennesker som skal bidra til å sikre fremtida vår.

AKTUELT NÅ