Hopp til innhold

– Nå vet jeg ikke hvor jeg skal bo

To uker før 300 000 studenter inntar lesesaler rundt om i landet, står flere tusen fortsatt uten sted å bo.

Christina Markengbakken

PÅ BOLIGJAKT: Til tross for at det bygges flere studentboliger, står mange studenter fortsatt uten bolig. Christina Markengbakken frykter at hun ikke skal finne et sted å bo før skolestart.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

Studiestart er rett rundt hjørnet og mange studenter står fortsatt uten bolig. En av dem er Christina Markengbakken, som begynner å bli engstelig for om hun i det hele tatt kommer til å finne tak over hodet før skolestart.

– Jeg er jo det. Jeg liker å ha ting litt planlagt, men nå vet jeg jo ikke hvor jeg skal bo, sier Christina Markengbakken.

Christina Markengbakken

Christina Markengbakken frykter at hun ikke skal finne sted å bo før skolestart.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

For det ble ingen studentbolig på henne – og det er hun ikke alene om. I de store studentbyene er det nå mange hundre som venter i håp om å få en hybel. Nesten 7000 står på venteliste bare i hovedstaden.

Utleiere nedringt

Markengbakken jakter nå bolig i det private utleiemarkedet, og har møtt opp på visning hos Brit Steinsvik på Tåsen i Oslo i håp om å få kapret den.

Steinsvik skal leie ut en hybel på 30 kvadratmeter til 6350 kroner. Etter at hun la ut annonsen på Finn.no søndag kveld har pågangen vært massiv.

Brit Steinsvik

Brit Steinvik har fått mange henvendelser fra desperate studenter som vil leie hybel hos henne.

Foto: Anna Rydland Nærum / NRK

I løpet av en time tok ti personer kontakt. Mandag morgen meldte ytterligere 20 personer fra rundt om i landet interesse.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser fra desperate studenter. Veldig mange søte unge mennesker som skal studere og står uten bolig. Mange er bare 19 år gamle, og det er rart at de som driver med studentboliger ikke prioriterer førsteårsstudenter, sier hun.

Stor pågang

At markedet, spesielt i Oslo, er trangt er det liten tvil om. Utleiere av hybler som passer for studenter forteller til NRK at de har fått opp mot 60–70 henvendelser på leilighetene på kort tid.

Paal Andrew Hermannsen skal leie ut en 16 kvm stor hybel på Sandaker i Oslo til 7500 kroner.

– Bare på et par dager etter at jeg la den ut på nett, har jeg fått 20–25 henvendelser. Mange av dem studenter, sier Hermannsen.

Flere annonser viser også at om du er villig til å ta på deg ekstra arbeidsoppgaver, som barnepass og hundelufting, kan du få leilighet til en noe billigere penge.

– Var heldig

Ida Mari Hals Berg

FRYKTER DÅRLIG ØKONOMI: Ida Mari Hals Berg gleder seg til studiestart i Oslo, men frykter hun får dårlig økonomi.

Foto: Privat

20 år gamle Ida Mari Hals Berg flytter om få dager til Oslo for å studere på Høgskolen i Oslo og Akershus

– Det kommer til å bli trangt, det blir ikke mye igjen å leve av.

Selv om husleien for et rom i et kollektiv på Torshov til 4500 kroner i måneden regnes som billig i Oslo, er det et helt annet prisnivå enn i Sandnessjøen der hun kommer fra. Hun skal flytte inn i en leilighet hun ikke har sett så mye som et bilde av, og vet ingenting om personen hun skal bo med. Likevel har hun vært heldigere enn mange andre.

– Det var vanskelig å finne en bolig på grunn av prisene, og jeg har vært veldig heldig. Jeg har venner som bor på et lite kott og må betale 7000 kroner, pluss strøm. Da har de nesten ikke råd til mat hvis de bare lever på studiestøtten, sier Berg.

Hun forklarer at det nesten er nødvendig å ha en deltidsjobb for å overleve de høye boligprisene, men for hennes del må studiene komme først.

Budsjettet går ikke opp

Fredrik Haugen

SKAFFET JOBB: For Fredrik Haugan var det ikke et alternativ å kun leve på studentstøtten. Han har allerede skaffet seg deltidsjobb.

Foto: Privat

21 år gamle Fredrik Haugan fra Nøtterøy flytter også til Oslo for å studere på Westerdals Oslo ACT. Han søker fortsatt etter et sted å bo, og regner med å betale rundt 6500 kr for et rom i et kollektiv eller en hybel.

– Det koster skjorta, det er ganske rått, sier han.

For mange studenter går ikke budsjettet opp. I Studentboligundersøkelsen har Norsk studentorganisasjon (NSO) satt opp et studentbudsjett som viser at med et normalt forbruk, vil en student gå 4000 kroner i underskudd hver måned.

– For meg ville nok det stemt ganske bra, sier Fredrik Haugen som kommer til å dekke «underskuddet» med ekstrajobb på Elkjøp.

Studentbudsjett

Mat og drikke

2515 kr

Klær og sko

815 kr

Personlig pleie

635 kr

Reise

414 kr

Andre dagligvarer

240 kr

Husholdningsart.

360 kr

Møbler

350 kr

Mediebruk og fritid

2060 kr

Studierelaterte utgifter**

637 kr

Husleie***

6290 kr

SUM

14316 kr

Studiestøtte per måned

10395 kr

Differanse

- 3921 kr

Ekspander/minimer faktaboks

Tall er hentet fra SIFOs referansebudsjett for 2016, SSBs levekårsundersøkelse for studenter (prisjustert fra 2010-tall) og SSBs leiemarkedsundersøkelse for 2015. http://www.sifo.no/files/Referansebudsjett2016.pdf **http://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/rapp_201238/rapp_201238.pdf ***http://www.ssb.no/priser-og-prisindekser/statistikker/lmu

– For lite støtte, for få studentboliger

For Mari og Fredrik var det ikke et alternativ å leie en studentbolig. De ville uansett slitt med å få tilslag på en, med så lange køer. På landsbasis har kun 15 prosent av studentene mulighet til å bo i en studentbolig, som de fleste steder er billigere enn å leie på det private markedet.

På tross av at det ble bygget rekordmange studentboliger i fjor, viser Studentboligundersøkelsen at det fortsatt mangler omtrent 14.000 boliger for å nå målet om 20 prosents dekning.

Nesten 7000 i kø

Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) forteller NRK at det har vært stabile ventelistetall siden 2011, men at det i år er rekord på antall søkere som står uten bolig. Han forteller at nesten 7000 studenter står i kø.

– Vi har høyere søkertall enn noen gang noen tusen fler enn det vi har sett tidligere år, sier han.

Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akerhus

VIL BYGGE: Boligdirektør Trond Bakke i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus råder alle studenter til å søke studentbolig tidlig. Han forteller også at de har planer om å bygge 3000 nye boliger.

Foto: Angelica Hagen / NRK

Han råder alle studenter til å søke tidlig, allerede da de har bestemt hvilken skole de skal søke seg inn på. Tildelingsreglementet prioriterer studenter som har bolig fra før, førsteårsstudenter som er bosatt utenfor Oslo og Akershus, samt internasjonale studenter.

– Vi har 8600 boliger å dele ut i år, det er alt for få. Vi har konkrete planer om å bygge 3000 nye studentboliger i Oslo og Akershus i nærmeste framtid. Det kommer 450 boliger i Nydalen nå, og vi har flere saker til offentlig høring.

Bakke anerkjenner at det er helt nødvendig at de private utleierne tar inn studenter - og han råder alle studenter til å være aktive på visninger.

Frem til flere kan få tilbud håper Bakke private utleierne er på tilbudssiden.

Lillo studenthjem

Lillo studenthus ble ferdig før sommeren med hybler til 200 studenter. Likevel mangler flere tusen i Oslo bolig før studiestart.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Jeg synes jo kanskje at det kan være et samfunnsansvar man tar ved å ikke ta maksimal leie av unge mennesker som skal bidra til å sikre fremtida vår.

Går ut over studiene

– Selv om det bygges mer nå, er det langt fra nok, mener leder Marianne K. Andenæs i NSO.

– Hvis målet er å få flere til å studere heltid, må flere få muligheten til rimeligere boliger, sier hun.

Marianne Andenæs

ØNSKER FORBEDRING: Leder Marianne K. Andenæs i NSO mener det studentøkonomien må bli bedre.

Foto: Skjalg Bøhmer Vold / NSO

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at kun 6 av 10 studenter som begynte sine studier i 2007 har fullført graden. NSO mener myndighetene tenker for kortsiktig hvis de ønsker å ha kvalitet i utdanningen, hvis ikke studentøkonomien gjøres bedre.

– Det beste trikset de kan trekke opp av hatten nå er økt studiestøtte og bygging av flere studentboliger, avslutter Andenæs.

AKTUELT NÅ