Hopp til innhold

Norwegian-streiker føler seg ikke ensom

Hovedpersonen i Norwegians første streik noensinne, kabinansatte Renè-Charles Gustavsen, føler seg ikke alene. Det er ennå ikke bestemt om han skal stå streikevakt.

Hovedpersonen i Norwegians første streik noensinne, kabinansatte Rene Gustavsen

Her er kabinansatte Renè-Charles Gustavsen sammen med Parats forhandlingssjef Turid Svendsen etter pressekonferansen onsdag.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Gustavsen, som har jobbet i Norwegian-kabinen påi seks år, er den eneste og første fra flyselskapet som går ut i streik.

Renè-Charles Gustavsen

Renè-Charles Gustavsen er den første streikende ansatte i Norwegians historie. Her sammen med Marit Linden under onsdagens pressekonferanse.

Foto: NRK

Han møtte onsdag morgen til pressekonferanse sammen med forhandlingsleder for fagforeningen Parat, Turid Svendsen, leder for Parat, Hans-Erik Skjæggerud og leder Marit Linden i Norwegian Kabinforening.

– Jeg føler meg ikke alene. Vi har 1200 medlemmer, og jeg føler at jeg har full støtte fra dem, sa Gustavsen under pressekonferansen til Parat.

Dersom streiken blir trappet opp i løpet av de neste ukene, vil han få selskap av samtlige av sine kolleger.

Norgeshistoriens minste steik

Gustavsen ble presentert på pressekonferansen som var i regi av fagforeningen Parat. Han sitter i styret i Norwegians kabinforening og mener det er naturlig at han bærer byrden. Da meklingen brøt sammen natt til onsdag, var han den eneste som ble tatt ut i norgeshistoriens minste streik.

– Vi mener at det var riktig at en som var valgt av medlemmene, ble tatt ut, sier Gustavsen.

Til NTB sier han at det ikke føles innmari ensomt å være den eneste streikende i flyselskapet.

– Jeg er en person, men jeg representerer 1200 medlemmer, så sånn sett kan det bli ganske stort, sier Gustavsen.

Turid Svendsen forhandlingsleder Parat

Forhandlingsleder i Parat, Turid Svendsen mener Norwegian ikke viste noen vilje til å imøtekomme de kabinansattes krav.

Foto: Parat

Foreløpig usikker på om han skal stå streikevakt

Etter en lang natt med lite søvn vet han foreløpig ikke om han skal stå streikevakt.

– Akkurat nå trenger jeg en pust i bakken, før vi skal møte forhandlingsutvalget og diskutere videre strategi. Om det blir streikevakt kan vi ikke ta stilling til nå, sier han.

Det lave streikeuttaket er strategisk. Det skyldes ifølge Parat at NHO Luftfart i praksis truet med lockout ved å begjære meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag, noe NHO Luftfart avviser. I tillegg forhandles det også i Danmark fordi de kabinansatte er ansatt i to ulike selskaper.

– Vi har hele tiden vært åpen på at vi ser for oss en samlet konflikt i Norge og Danmark dersom vi ikke oppnår enighet, sier Parats forhandlingsleder Turid Svendsen.

Stor avstand

Parat og NHO Luftfart sto langt fra hverandre da meklingen brøt sammen natt til onsdag.

De kabinansatte mener de bare krever å få beholde de samme avtalene de har hatt tidligere, mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos at kravene innebærer en reversering av strategiske beslutninger som skal sikre selskapets fremtid. Det er helt uaktuelt, fastslo Norwegian-bossen da han presenterte selskapets resultat for første kvartal onsdag morgen.

– Det er visse ting vi ikke kan gjøre. Vi har tatt noen strategiske valg. Driften må ut i datterselskapene, og det er det åpenbart noen som ikke skjønner at det er nødvendig, sier Kjos.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

Norwegian-sjefen beklager at det ikke ble enighet i meklingen med de kabinansatte, men han nekter plent å gå på akkord på med hvordan selskapet drives.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Fem eller 19 dager fra en opptrapping av streiken

Gustavsen og hans kolleger er helt uenige i Kjos' argument om at kravene går på akkord med selskapets fremtidige drift.

– Det koster ikke Bjørn Kjos en eneste krone å videreføre de avtalene vi hadde, mener Gustavsen.

Streiken i Norge utløser en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere, men ikke før fem dager er gått.

– Fra nå er vi enten fem eller 19 dager fra en opptrapping av streiken med de resterende 1200 kabinansatte, sa Svendsen under pressekonferansen.

1200 kabinansatte kan bli tatt ut i streik

Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge. Til sammen vil nærmere 12000 kabinansatte i de to landene da være i streik.

Konflikten vil i første omgang berøre innenriksflyginger i Norge, samt flyginger ut av Norge og Danmark.

Langruter mellom Skandinavia og USA eller Asia vil gå som normalt. Det gjelder også ruter som betjenes av medarbeidere i Stockholm, Helsingfors, London eller basene i Spania.

Norwegians første Dreamliner-fly

En Norwegian-ansatt i streik ga som ventet ingen konsekvenser for flytrafikken onsdag morgen. Samtlige av selskapets avganger i Skandinavia var i rute etter at Norwegians første arbeidskonflikt ble et faktum.

Foto: Norwegian Air Shuttle / NTB scanpix

AKTUELT NÅ