NRK Meny
Normal

Slik blir du rammet av flystreiken

Foreløpig er det bare tatt ut én person i konflikten mellom Norwegian og Parat. Men streiken kan raskt bli omfattende dersom partene ikke kommer til enighet.

Flytrafikken til Norwegian vil inntil videre gå som normalt, til tross for streiken.

Flytrafikken til Norwegian vil inntil videre gå som normalt, til tross for streiken.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

En Norwegian-ansatt i streik ga som ventet ingen konsekvenser for flytrafikken onsdag morgen. Samtlige av selskapets avganger i Skandinavia var i rute etter
at Norwegians første arbeidskonflikt ble et faktum. Men streiken kan snart bli utvidet.

Turid Svendsen forhandlingsleder Parat

Forhandlingsleder i Parat, Turid Svendsen, varsler opptrapping.

Foto: Parat

– Vi ser for oss en samlet konflikt i Norge og Danmark dersom man ikke oppnår enighet, sier forhandlingsleder i fagforeiningen Parat, Turid Svendsen.

Streiken i Norge utløser en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere med en femdagers varslingsfrist.

– Så vi er enten fem eller 19 dager unna en eventuell opptrapping. Det vil ramme trafikken hardt. Vi representerer rundt 95 prosent av de kabinansatte i selskapet, så det sier seg selv at det vil få svært store konsekvenser, sier Svendsen.

Les mer: Partene i Norwegian-konflikten står langt fra hverandre

Utvidelse tidligst om fem dager

Renè-Charles Gustavsen

René-Charles Gustavsen er foreløpig den eneste som er tatt ut i Norwegian-streiken.

Foto: NRK

Dette betyr at en eventuell streik i Danmark tidligst vil være et faktum søndag. Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge.

Ved en opptrapping vil omtrent 1000 kabinansatte i Norge og 228 kabinansatte i Danmark være i streik.

Konflikten vil i første omgang berøre innenriksflyginger i Norge, samt flyginger ut av Norge og Danmark, melder NTB. Langruter mellom Skandinavia og USA eller Asia vil gå som normalt. Det gjelder også ruter som betjenes av medarbeidere i Stockholm, Helsingfors, London eller basene i Spania.

– Vi vil gjøre vårt ytterste for at passasjerene blir ivaretatt
på best mulig måte i henhold til EUs regelverk, sier
flyselskapet.

Disse flyene går uansett

Norwegian opplyser på sine nettsider at de vil sette opp et alternativt flyprogram for å redusere konsekvensene for de reisende. Avganger med flightnummerserie beskrevet nedenfor vil etter planen gå som normalt:

  • DY2400-2999
  • DY4000-4999
  • DY5100-5999
  • DY7000-7299

Det betyr at hvis du har en billet til flightnummer DY7001 skal flyet etter planen gå som normalt, selv om det blir en utvtidelse av streiken. Det vil blant annet skje
ved innleie av fly og mannskap.

Se hvilke fly som er forsinket eller kansellert på Avinor.no.

Kan kreve pengene tilbake

Forbrukerrådet har laget en oversikt over hvilke rettigheter du har som flypassasjer ved en streik.

Flypassasjer som rammes kan få pengene tilbake eller kreve alternativ reise så snart som mulig. Dersom flyavgangen blir kansellert eller forsinket med over fem timer, kan man velge å ta turen en annen gang:

Ingeborg Flønes

Ingeborg Flønes, Forbrukerrådet.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Hvis du ønsker å ombooke, kan du kreve å få billett på en annen flygning så snart som mulig, eller på et senere tidspunkt. Reisen skal være av samme kvalitet som den du opprinnelig kjøpte, så kjører du business, har du rett på samme standarden. Velger du å få pengene tilbake, skal du få pengene innen sju dager, forklarer direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Krav på mat og drikke

Dersom forsinkelsen på reiseruten blir over to timer eller avgangen blir kansellert, har du krav på mat og drikke eller overnattingsmuligheter med transport.

På lengre reiser vil flyselskapet først måtte tilby dette overfor passasjerene ved forsinkelser over tre eller fire timer, avhengig av reisens lengde.

– Du har også rett til å få dekket utgifter til to telefonsamtaler, men det er mer som kuriosa å regne i dagens mobiltelefonsamfunn, legger hun til.

Møt opp som vanlig

– En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt, anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier Ingeborg Flønes.

Får du ikke det du har krav på, må du klage til flyselskapet. Fører ikke din klage fram, må du klage der forsinkelsen eller kanselleringen skjedde. Har hendelsen skjedd i Norge, går du til Transportklagenemnda.

Strander du på en flyplass i Europa, må klagen i utgangspunktet behandles der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger