NRK Meny
Normal

Støtter flykjøp

Forsvarsforeningen støtter regjeringens kjøp av fire nye Hercules-transportfly.

Hercules C-130
Foto: PETAR PETROV / AP

Mens Høyre og Fremskrittspartiet misliker regjeringens hastekjøp av nye militære transportfly, mener Norges Forsvarsforening at tiden er overmoden for å bytte ut de gamle Hercules-flyene.

Les også: Forsvaret kjøper transportfly

- Saken er den at vi egentlig ikke har operative fly i dag. Vi har flygere og mannskap som er trent, men vi har ikke fly som er forsvarlig å bruke, sier president Ottar Befring.

Gamle transportfly ubrukelige

Mang en soldat har krøket seg sammen på benkeradene og stappet propper i ørene for å dempe larmen i Forsvarets Hercules-fly siden slutten av 1960-tallet.

Nå er flyene slitt. Selv om fire av dem fått nye vinger og tåler noen år til, mangler de beskyttelse mot raketter og annet utstyr som Forsvaret mener trengs til oppdrag for eksempel i Afghanistan.

- Det er ikke det at det er veldig farlig å fly med dem, men de kan ikke fly med tung last, og de kan ikke fly til feltflyplasser. Det vi trenger nå er nettopp operative fly som kan fly med tung last og lande på de rullebaner som er der vi har norske soldater, sier Befring.

Utbedret for 300 millioner

Både Fremskrittspartiet og Høyre er enig i at Forsvaret trenger nye transportfly, men misliker å bruke nesten fire milliarder kroner i uten anbrudsrunde.

Siv Jensen og Erna Solberg misliker ekstra sterkt at flykjøpet skjer når det nettopp er brukt 300 millioner på å holde liv i de gamle flyene.

- 300 millioner kroner er mye penger, og vi kunne fått mye annen aktivitet for disse pengene, sier Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger