Hopp til innhold

Eritrea-regimets ungdomsparti får grasrotmidler

Ungdomspartiet til det undertrykkende regimet i Eritrea får penger gjennom en ordning som administreres av Norsk Tipping.

Video Ungdomspartiet til regimet i Eritrea får grasrotandel i Norsk Tipping

Ungdomspartiet til regimet i Eritrea får grasrotandel i Norsk Tipping

I all hemmelighet holdt ungdomspartiet til et av verdens verste regimer møte i Norge i påsken. 600 utsendinger fra hele Europa var samlet på et hotell ved Gardermoen.

Med lekevåpen ble ettpartistaten Eritrea hyllet.

Det eritreiske regimets ungdomsparti, Young People's Front For Democracy And Justice (YPFDJ) holder til i Oslo. YPFDJ har registrert seg som mottager av Grasrotandelen til Norsk Tipping, og har til nå mottatt nærmere 8000 kroner gjennom ordningen.

Grasrotandelen er en ordning gjør at man som bruker av Norsk Tipping kan bestemme at 5 prosent av beløpet du spiller for skal gå til en forening man støtter.

Video Arkivmateriale om Eritrea

Regimet i Eritrea overvåker asylsøkere i Norge. Arkivmateriale.

– Forlenger diktaturets levetid

Peter Gitmark (H)

Forlenger diktaturets levetid: Peter Skovholt Gitmark mener støtten gjennom Grasrotandelen forlenger levetiden til diktaturet i Eritrea.

Foto: Høyre

På Stortinget reageres det sterkt på NRKs opplysninger.

– Dette er et diktatur som har tusenvis av politiske fanger akkurat nå. Det er ikke greit i det hele tatt at mennesker i Norge kan gi penger via norsk tipping for å opprettholde det regimet. Det forlenger levetiden til et brutalt undertrykkende diktatur. Det sier Høyres stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Peter Skovholt Gitmark.

Også Eritrea-ekspert Kjetil Tronvoll synes det er kritikkverdig at ungdomspartiet til regimet i Eritrea mottar penger gjennom Norsk Tipping.

– Det er en slags offentlig godkjenning av regimet. Det ville vært som om et islamistisk parti, eller en nynazistisk bevegelse fikk grasrotandel, sier Tronvoll.

Vil ikke avbryte ordningen

Kjetil Tronvoll

Som å støtte en nynazistisk bevegelse: Kjetil Tronvoll mener det er helt feil å gi penger til YPFDJ.

Foto: Universitetet i Oslo

Kulturdepartementet, som er ansvarlig for grasrotordningen, vil ikke gripe inn. Ifølge statssekretær Lubna Jaffery (Ap) bryter ikke YPFDJ Norge med kriteriene for å få grasrotandel.

Smret Kidane er leder av Oslo- avdelingen av ungdomspartiet til den eritreiske ettpartistaten. Hun avviser at konferansen ble holdt i hemmelighet i tillegg til at de har noen bånd til det eritreiske regimet.

– Vi er uavhengige av partiet i Eritrea, PFDJ. Vi er en selvstendig organisasjon. Vi har tatt PFDJ-navnet, men det er fordi vi ønsker å videreføre de verdiene vi fikk gjennom frigjøringskampen i Eritrea, sier Kidane.

Eksperter NRK har snakket med, sier likevel at YPFDJ er ungdomspartiet til den eritreiske ettpartistaten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ