Hopp til innhold

Støttegruppa er overrasket over dommen

Leder av den nasjonale støttegruppa etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland trodde ikke Anders Behring Breivik kom til å få medhold i retten.

Støttegruppens leder Lisbeth Kristine Røyneland sier hun er overrasket og skuffet over dommen.

STØTTEGRUPPA: Leder for støttegruppa etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland er skuffet og overrasket over dommen.

– Jeg er litt skuffet og veldig overrasket over dommen, sier Røyneland.

I dommen gis Breivik delvis medhold i saken han har ført mot staten.

Dommen slår fast at soningsforholdene ved Skien fengsel og Ila fengsel og forvaringsanstalt krenker menneskerettighetskonvensjonens (EMK) artikkel tre, som gjelder umenneskelig eller nedverdigende behandling.

  • Her kan du lese hele dommen

Glad han ikke får snakke fritt

Samtidig er staten er frifunnet for brudd på artikkel åtte i menneskerettighetskonvensjonen som handler om retten til privatliv og offentlig korrespondanse.

– Dette er jeg veldig glad for. Det er dette som har vært viktigst for oss i støttegruppa, nemlig at han ikke får spredd budskapet sitt og at han får ta kontakt med andre høyreekstreme personer, sier hun.

Anker ikke

Anders Behring Breivik anker ikke de delene av dommen der han ikke fikk medhold, opplyser hans advokat Øystein Storrvik.

– Vi fikk medhold i det som hadde betydning for oss, altså at isolasjonen er en krenkelse av artikkel tre. Det var derfor vi gikk til søksmål, sier Storrvik til NRK.

Lederen av støttegruppa er glad for at massedrapsmannen ikke vil gå videre med saken.

– Han ville vel heller aldri ha vunnet frem med en anke uansett, tenker jeg, sier Røyneland som håper det betyr at det vil bli mindre Breivik i mediene fremover.

– Ikke for strenge soningsforhold

Det var i 2012 Breivik ble dømt til 21 års forsvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.

Helt siden han ble pågrepet har han sittet med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

Røyneland mener ikke soningsforholdene han har vært for strenge.

– Det står i forhold til det han har gjort. Han har drept 77 mennesker, tross alt.

AKTUELT NÅ