Hopp til innhold

Stortingspresidenten trekker seg

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) trekker seg etter det ble kjent at politiet vil etterforske pendlerbolig-sakene. Frp-leder Sylvi Listhaug sier det er klokt av henne.

Eva Kristin Hansen

Det ble nylig kjent at Oslo-politiet har blitt bedt av statsadvokaten å etterforske pendlerbolig-sakene knyttet til flere stortingsrepresentanter – deriblant Eva Kristin Hansen.

– Det har i kveld blitt kjent at Oslo politidistrikt er blitt bedt om å etterforske seks ikke navngitte stortingsrepresentanter etter oppslag i media. Jeg tar det for gitt at jeg er blant dem, sier Hansen en uttalelse til pressen.

– Jeg mener det er uholdbart for Stortinget å ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Jeg har derfor kontaktet min partileder og parlamentarisk leder og orientert om at jeg vil trekke meg som stortingspresident.

Eva Kristin Hansen

Eva Kristin Hansen viser til politietterforskningen som grunnen til at hun trekker seg.

Foto: William Jobling / NRk

Eva Kristin Hansen er ikke tilgjengelig for kommentar torsdag kveld.

Støre: – Riktig at hun fratrer

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har fått beskjed fra Hansen om at hun vil trekke seg fra vervet som stortingspresident.

– Jeg vet at denne saken er vond for henne, og at hun er lei seg. Likevel mener jeg det riktig at hun nå fratrer som stortingspresident, sier statsministeren.

NRK forklarer

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) var folkeregistrert på et rom i Trond Giskes leilighet i Trondheim i seks av årene hun hadde tilgang på gratis pendlerbolig i Oslo. Hun betalte leie for rommet.

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Hansen skal ha beholdt adressen i Trondheim etter at hun kjøpte hus i Ski i 2014, 29 kilometer utenfor Oslo. Det er 11 kilometer for nært Stortinget til å utløse pendlerbolig.

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Først i 2017 meldte Hansen flytting til Ski og sa opp pendlerboligen. Totalt har hun hatt gratis pendlerbolig i tolv år.

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Hansen fikk en fordel av pendlerboligen i Oslo på 214.000 kroner etter hun kjøpte boligen i Ski, viser Adresseavisens beregninger.

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Stortinget eier 143 leiligheter i Oslo. Disse skal dekke boligbehovet til stortingsrepresentanter som er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 kilometer i kjørelengde fra Stortinget, ifølge regelverket.

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Stortingspresidenten sier hun hele tiden har vært sikker på at hun har fulgt reglene for tildeling av pendlerbolig. Hun beklager hendelsen.

 

– Jeg har lest reglementet, men ikke satt meg inn i tolkningene av de enkelte reglene. Det er der jeg har gjort en feil, sier Hansen til NRK.

Dette handler stortingspresidentens boligsak om

Saken er spesiell for Hansen selv varslet opprydning i pendlerbolig-ordningen etter flere avsløringer om stortingsrepresentanter som hadde brutt regelverket.

Nå er det avgjørende at Stortinget får ryddet opp i både enkeltsakene og regelverket, mener Støre.

– Vi er avhengige av at folk har tillit til våre valgte politikere og til det demokratiske systemet. De ulike sakene om brudd på reglene for pendlerbolig kan bidra til å svekke denne tilliten.

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, sier dette er en trist sak.

– Vi har løpende kontakt med Eva Kristin i kveld. Vi har tilbudt henne den hjelpen hun trenger. Hun er hjemme nå og har ikke noe behov fra oss akkurat nå, men vi skal selvsagt følge opp henne på best mulig måte, forteller Aaserud.

Rigmor Aaserud

Parlamentarisk leder i Ap, Rigmor Aasrud, sier Hansen har deres støtte.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Trodde hun fulgte reglene

I sin redegjørelse til Stortinget skriver Eva Kristin Hansen at hun beklager at hun ikke fulgte reglene.

– Jeg erkjenner at jeg skulle ha orientert om mitt innkjøp i boligen i Nordre Follo. I dag ser jeg at det var en feilvurdering som jeg ikke kan annet enn beklage.

Hansen var folkeregistrert i Trondheim, men kjøpte bolig i Ski i 2014. Hun endret ikke adresse, og beholdt pendlerboligen i Oslo.

Hansen sier også at hun av private årsaker ikke fullt og helt flyttet inn i boligen i Ski da hun kjøpte den.

Eva Kristin Hansen møtte NRK etter bråket rundt pendlerboligen.

Hansen sier en feiltolkning av regelverket lå til grunn for at hun ikke endret folkeregistrert adresse.

Foto: Wilhelm Sverdvik / NRK

– Jeg fortsatte å oppholde meg i pendlerleiligheten og i Trondheim. Dette er grunnen til at jeg ikke var inne på tanken å melde flytting til Nordre Follo på det tidspunktet. Jeg forholdt meg til at Trondheim fortsatt var min hjemkommune, i henhold til folkeregisterloven.

Listhaug: – Veldig klokt

Fremskrittsparti-leder Sylvi Listhaug var tidlig ute med å si at Hansen burde vurdere sin stilling som stortingspresident.

– Det er veldig klokt av henne å trekke seg, sier Listhaug til NRK.

– Jeg tror ikke denne saken kunne ha endt på en annen måte, men jeg har stor forståelse for at hun var i en veldig tøff situasjon, personlig, familien hennes – det har jeg stor sympati for, sier hun videre.

Listhaug mener det er viktig at folkevalgte også må få konsekvenser for sine handlinger.

Sylvi Listhaug

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Hansen tok det rette valget.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

– Det vi snakker om nå, det er tilliten til Stortinget som institusjon. Det har vært for mange saker og det går i mange partier som har bidratt til å svekke tilliten til politikere og vi er nødt til å bygge den opp igjen. Da må vi ha en stortingspresident som har alt i orden og som kan lede, mener Frp-lederen.

SV-leder Audun Lysbakken mener Hansen skal ha honnør for å sette tilliten til de folkevalgte først.

– Det er en klok og nødvendig avgjørelse av Eva Kristin Hansen, og jeg håper hennes avgjørelse kan bidra til å skape ro rundt den prosessen som er igangsatt for å rydde opp i forholdene rundt pendlerboliger.

Rødt mener også Stortinget må få fart på en skikkelig opprydning.

– Vi må tydeliggjøre regelverket og stramme opp representantordningene, slik at det ikke blir mulig å eie eller disponere ulike boliger i Osloområdet privat, samtidig som du får en pendlerbolig finansiert av fellesskapet, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Har sympati for situasjonen

KrF-leder Olaug Bollestad respekterer avgjørelsen til Hansen, og mener det er rett av henne å trekke seg.

– Samtidig må jeg si at jeg har sympati og omsorg for den situasjonen hun står midt oppi nå. Det har også menneskelige kostnader å stå i et slikt trykk, sier Bollestad.

Hansen pekte på at det ikke er riktig av henne å bli etterforsket av politiet, samtidig som hun er stortingspresident.

– Det er en oppfatning jeg deler, sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, som mener det er viktig å få en grundig gjennomgang av sakene.

Stortingspresidenten

Saken rundt Hansens pendlerbolig har fått stor oppmerksomhet.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Trer inn som leder

Svein Harberg (H) trer inn som leder av presidentskapet til en ny stortingspresident er valgt. Det er naturlig at pendlersakene blir politietterforsket, sier han.

Svein Harberg

Høyres Svein Harberg tar over som leder av presidentskapet.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

– Stortingspresidenten er president til ny president er valgt. Men hun trekker seg, og presidentskapet arbeider videre. Jeg trer inn som leder når stortingspresidenten ikke er til stede, sier Harberg til NTB.

Arbeiderpartiets mangeårige stortingsrepresentant og visepresident Sverre Myrli vil ikke kommentere NRKs spørsmål om han vil svare ja dersom han blir spurt om å bli partiets nye kandidat til stortingspresident.

– Jeg respekterer Evas beslutning og deler hennes vurdering av at vi ikke kan ha en stortingspresident som er under politietterforskning. Samtidig synes jeg det er veldig trist, sier Myrli.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger