Hopp til innhold

Stortinget overkjører regjeringens skjenkestopp – oppheves natt til fredag

Stortinget ber regjeringen sikre at kommuner med lavt smittetrykk skal kunne tillate alkoholservering i forbindelse med matservering. Vedtaket blir iverksatt natt til fredag.

Siv Jensen og Jonas Gahr Støre

Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap).

Foto: Heiko Junge / NTB

Helse- og omsorgsminister Bent Høie bekrefter at regjeringen følger opp stortingsvedtaket, og opphever det nasjonale skjenkeforbudet.

I en pressemelding skriver helse- og omsorgsdepartementet at de har besluttet å følge FHIs anbefaling om å innføre samme tiltak som var gjeldende før skjenkestoppen ble innført 4. januar.

Det vil fortsatt være skjenkestopp ved midnatt, og gjester kan ikke slippes inn etter kl. 22.00. Alkoholservering kan kun skje i sammenheng med matservering.

Høie sier vedtaket til Stortinget vil bli iverksatt midnatt natt til fredag. Men han er uenig med opposisjonen:

– Det er for tidlig å åpne nasjonalt for skjenking. Vi er fortsatt i en usikker situasjon. Erfaring internasjonalt og er dårlig på dette området, sier Høie til NRK.

Helseminister Bent Høie har med tommestokk for å illustrere en meters avstand.

Helseminister Bent Høie er uenig med opposisjonen på Stortinget.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

SV: Høie oppfører seg barnslig

– Mener du at stortingsflertallet har et ansvar dersom dette fører til smitteutbrudd?

– Stortinget har ansvar når de overprøver regjeringen sine vedtak og råd på dette området, men regjeringen skal selvfølgelig følge opp de vedtakene Stortinget har gjort, sier Høie.

Tidligere på tirsdag stemte et flertall på Stortinget for å tillate kommuner med lavt smittetrykk å tillate alkoholservering i forbindelse med matservering.

Vedtaket kom etter at regjeringen på mandag bestemte at de nasjonale smitteverntiltakene som ble innført i begynnelsen av januar stort sett skulle videreføres. Det inkluderte nasjonal skjenkestopp.

SV var blant partiene som stemte for vedtaket, som ble fremmet av Frp. Men stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes reagerer på at Høie nå opphever det nasjonale tiltaket.

Han mener at regjeringens beslutning ikke er i tråd med intensjonen og ordlyden i vedtaket som Stortinget fattet.

Frp: En gledelig overraskelse

– Nå oppfører Høie seg barnslig. Nå tvangsåpner han hele landet, og later som om det er det opposisjonen har bedt ham om. Faktum er at Stortinget har vedtatt at det skal kunne åpnes i kommuner som har lavt smittetrykk, ikke hele landet, skriver Fylkesnes i en e-post til NRK.

Frp-leder Siv Jensen sier at det er forskjell på kommuner med høyt og lavt smittetrykk. Hva høyt smittetrykk innebærer, mener Jensen kommunene klarer å vurdere selv.

– Hvis du kan sette deg på en restaurant eller kafe og få en kjøttkaketallerken, må du også kunne få en øl eller et glass vin. Det endrer ikke på smittefaktoren. Puber og barer er noe ganske annet, og det har vi heller ikke tatt initiativ til, sier Jensen til NRK.

I tillegg til Frp, stemte Ap SV, MDG, Senterpartiet og Rødt for forslaget, skriver NTB. Jensen sier det var en gledelig overraskelse at Ap stemte for.

– Jeg tror det først og fremst er en gledelig nyhet for serveringssteder rundt i landet som sliter med tanken på kroken på døra, sier Jensen.

Helsepolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap).

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Trondheim-ordfører vil ikke oppheve forbud

Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun har tillit til at kommunene selv kan vurdere smittetrykket.

– Hvorfor overrasket det Siv Jensen at dere stemte for?

– Det må nesten Siv Jensen svare for. Vi kunne nok ha tenkt oss et litt strammere forslag, men valgte å støtte det her fordi det ikke opphever den nasjonale skjenkestoppen men gir muligheten til at flere skjenkesteder kan ha bedre sjanse til å overleve, sier Ingvild Kjerkol til NRK.

– Har opposisjonen et ansvar dersom det fører til lokale smitteutbrudd?

– Det er kommunene som er skjenkemyndighet, og det ansvaret tar de på høyeste alvor, sier Kjerkol.

Trondheim opplevde rekordhøye smittetall i jula. Nå er smitten lavere, men Arbeiderparti-ordfører Rita Ottervik sier hun ikke ønsker å benytte seg av opposisjonens vedtak om å tillate skjenking.

– Vi innførte skjenkestopp fra klokka 22.00 2. juledag. Det mener jeg vi bør holde på om Stortinget løfter full skjenkestopp, sier Ottervik til NRK.

Kristiansand åpner kranene

Ottervik var klar på før jul at hun ønsker at kommunene selv må ha større mulighet for egne regler utenom de nasjonale. Dagens vedtak i Stortinget, mener hun er et steg i den retningen.

– Men det betyr ikke at vi skal utnytte den muligheten. Vi må vurdere egen lokal situasjon. For kommuner som ikke har hatt smitte, er det meningsløst å ha like strenge regler som vi har hatt en periode når vi har hatt mye smitte, sier Ottevik.

Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap) er derimot positiv til at kommunene nå kan bestemme selv. I Kristiansand kan kranene på spisestedene igjen åpne på fredag.

– Med det smittetrykket vi har i Kristiansand nå, er det ingenting som tilsier at dette skal føre til et stort utbrudd. Men vi er nødt til å følge regler og stramme inn hvis smitten øker igjen, sier Skisland til NRK.

Det var uenighet om skjenkestoppen blant fagmyndighetene. FHI anbefalte å fjerne det nasjonale skjenkeforbudet, men Helsedirektoratet ville videreføre det i to uker til.

Uenighet blant fagmyndighetene

Stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) sier at de registrerer at det har vært ulike faglige anbefalinger omkring skjenkeforbud.

– Vi har forståelse for at i områdene med lav smitte så føles det belastende at du ikke kan få servere alkohol med matservering, sier Arnstad til NRK.

– Kommer partiene som stemte for til å føle ansvar dersom smitten går opp som følge av dette?

– Det er en risiko alle partier må leve med når vi vurderer tiltak. Men vi registrerer at det er ulike faglige anbefalinger på akkurat det området her, sier Arnstad.

Mandag la regjeringen også fram en ny krisepakke for næringslivet. Også den ble overkjørt av opposisjonen.

Flertallet i Stortinget ville forlenge permitteringsordningen og den forhøyede dagpengesatsen fram til 1. oktober. Regjeringen foreslo 1. juli.

AKTUELT NÅ