Hopp til innhold

Kritikken hagler fra opposisjonen

STORTINGET (NRK): – Usosialt, distriktsfiendtlig og lite fremtidsrettet. Her er opposisjonens dom over budsjettforliket.

Finansdebatt i Stortinget, hvor budsjettet blit vedtatt

DIREKTE: Følg finansdebatten her.

Stortinget er forberedt på at budsjettdebatten kan vare opp til 14 timer. Etter en lang og kaotisk forhandlingsprosess har opposisjonen mye på hjertet.

Ap: Regjeringen har brukt for mye penger

  • Ap mener det er uansvarlig å kutte i skatter og hente penger fra oljefondet for å finansiere det.
  • For å få penger til budsjettavtalen skal sykehusene kutte nesten en halv milliard. Det sier Ap er uklokt.

Finanspolitisk talsperson i Ap, Marianne Marthinsen, kritiserer regjeringens høye oljepengebruk, og roser samarbeidspartiene «for å rette opp noe av det som manglet i budsjettet».

– Hvis politikk er å prioritere, vil regjeringen Solberg gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne, sa hun.

Høyres Svein Flåtten, som selv har sittet i forhandlingene om budsjettet, mener imidlertid den økte oljepengebruken er nødvendig for å sikre arbeidsplasser i fremtiden.

– Jeg tror ikke det hjelper å gå handlingslammet og andektig i ring rundt sparegrisen. Generasjonene som kommer etter oss er best hjulpet ved at vi investerer verdiene vi har i nye arbeidsplasser, særlig når tidene går oss imot, sier han.

Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget under finansdebatten, mandag morgen.

SENTRALISERING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er spesielt kritisk til at bensin og diesel gjør det dyrere for folk i distriktene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Senterpartiet: Et virkelighetsfjernt sentraliseringsbudsjett

  • Sp kritiserer regjeringen for sentralisering og sier de vil ha en avgiftspolitikk som er tilpasset hele landet, ikke bare Oslo-sentrum.
  • De mener dyrere bensin er tidens løftebrudd av Frp.
  • Sp kritiserer brudd i frister sier det har blitt satt ny rekord i slett saksbehandling på Stortinget.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsbudsjettet bidrar til sentralisering, og at forhandlingene med Venstre og KrF i liten grad har endret på det.

Hardest gikk Sp-leder ut mot Frp for å fremme et budsjett som øker prisene på bensin og diesel.

– Det må være tidenes løftebrudd fra Fremskrittspartiet. I ett budsjett øker avgiftene på bensin og diesel mer enn det som skjedde på åtte rødgrønne år. Det var det ingen som hadde trodd da man stemte inn Frp i regjering, sier Vedum på Stortingets talerstol.

Den uvanlig lange forhandlingsprosessen har gjort at opposisjonspartiene har fått lite tid til å sette seg inn i budsjettforlikets innhold. Det har alle opposisjonspartiene nevnt.

Stortingssalen under finansdebatten

FINANSDEBATT: Timelange diskusjoner ventes før budsjettet skal vedtas mandag, 5. desember.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

SV: Øker ulikhetene

  • Kritiserer kontantstøtten og at regjeringen vil gi friske mennesker penger for å være hjemme, mens de kutter bi barnetillegget for uføre
  • Mener budsjettet er grå politikk sminket med grønnmaling
  • Mener KrF og Venstre burde ha felt regjeringen

Snorre Valen (SV) mener samarbeidspartene har satt ønsket om å sitte regjering framfor å få til reelle endringer som kan bekjempe sosiale ulikheter.

– Flertallet sitter og ser på mens titusenvis stenges utenfor den norske drømmen, sier Valen.

Han mener videre det er paradoksalt at KrF har fått gjennomslag for å øke kontantstøtten.

– Den samme gjengen som har fratatt familier med uføre forsørgere 29.000 kroner, retter pekefingeren og sier det skal lønne seg å jobbe. De utvider ikke bare kutte til å gjelde flere, de bruker også penger på å betale friske foreldre for ikke å jobbe. Hilsen integrerings-Frp og likestillings-Venstre, tordnet Valen.

SV-leder Audun Lybakken gjentok sitt budskap om at støttepartiene ikke burde ha inngått en budsjettavtale med regjeringspartiene.

– Situasjonen nå er at utslippene går opp, mens utslippsmålene gis opp. Det er uforståelig at Venstre og KrF holder sin beskyttende hånd over en slik regjering, mener han.

Så hva svarer støttepartiene?

Syversen

KRF: Hans Olav Syversen i stortingssalen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Både KrFs Hans Olav Syversen og Venstres Terje Breivik, sier klimatiltak og den omstridte bilpakken gjorde forhandlingene vanskelige.

– Vi er lite opptatt av hvem som er vinner eller taper av budsjettavtalen. Vi er opptatt av at miljøet skal vinne. Det er det ingen tvil om at det gjør for neste år, sier Breivik.

Syversen legger ikke skjul på at det har vært en tøff prosess, men sier partiet vil se fremover.

– Jeg vil sitere Paulus' ord: «Jeg glemmer det som ligger bak, og strekker meg etter det som er foran». Likevel har vi erfaringer med oss på veien, sier han.

Som finanskomiteens leder har han et spesielt ansvar til å følge opp fagkomiteene som skal behandle budsjettet med de rammene som er satt, frem til 20. desember.

– Takk til opposisjonen, som har markert sin utålmodighet både i og utenfor salen. De har aldri opptrådt på en slik måte at man sår tvil om at man ville få en løsning for landet, sa finanskomiteens leder.

AKTUELT NÅ