Hopp til innhold

Sp: – Dyrere bensin er tidens løftebrudd av Frp

Senterpartiet langer ut mot Frp for å fremme et budsjett som øker prisene på bensin og diesel.

Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) i Stortinget under finansdebatten, mandag morgen.

KRITIKK: – Regjeringen legger frem en avgiftspolitikk som er helt virkelighetsfjern, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det ble ikke gjort noen endringer i bilpakken i regjeringens og støttepartienes budsjettavtale. Bensinavgiften økes med 15 øre, og dieselavgiften økes med 35 øre som Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) gjorde klart før forhandlingene.

Det får det selverklærte bilpartiet Frp hard kritikk for av Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum,

– Det må være tidenes løftebrudd fra Fremskrittspartiet. I ett budsjett øker avgiftene på bensin og diesel mer enn det som skjedde på åtte rødgrønne år. Det var det ingen som hadde trodd da man stemte inn Frp i regjering, sier Vedum på Stortingets talerstol.

Han mener regjerings avgiftspolitikk er virkelighetsfjern.

– Dette er et sentraliseringsbudsjett. Regjeringen legger frem en avgiftspolitikk som er helt virkelighetsfjern. KrF skal ha det, de har reversert noe av kuttene. Men kursen er den samme, sier han.

Statsminister Erna Solberg fikk spørsmål om Frp har blitt lurt, og da svarte hun ja. Er Frp blitt lurt?

Marianne Marthinsen, Arbeiderpartiet

– For i store deler av landet er de avhengige av bil, trikken er ikke der. Vi må ha en avgifts-, kollektiv- og samferdselspolitikk som er tilpasset hvordan Norge faktisk er.

Erna Solberg sa til NRK før finansdebatten i dag at kravet om 20 prosent biodrivstoff vil gi økt pumpepris:

– Det er slik at det sannsynligvis vil bli mer produksjon av biodiesel, og at prisene vil gå ned over tid. Men alle vet at dette vil ha en effekt på pumpeprisene, at du blander inn mer biodiesel.

Statsminister Erna Solberg (f.

Statsminister Erna Solberg sammen med finansminister Siv Jensen før finansdebatten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Diesel kan bli enda dyrere

Under finansdebatten understreket Siv Jensen at hun er fornøyd med at bilpakken ligger fast. Men Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen trakk fram at budsjettavtalen kan gjøre diesel enda dyrere enn de 35 ørene i ekstra avgift som Frp har gått med på.

Ifølge Norsk petroleumsinstitutts gjør kravet om at minst 20 prosent av drivstoffet som selges i 2020, skal være biodrivstoff, at literprisen øker med ytterligere 74 øre.

– Statsminister Erna Solberg fikk spørsmål om Frp har blitt lurt, og da svarte hun ja. Er Frp blitt lurt, sa Marthinsen fra talerstolen.

– Jeg hørte også Politisk kvarter i dag, og jeg oppfattet ikke at det var det statsministeren sa, svarte Jensen og fortsatte:

– Da statsministeren og jeg la fram forslaget til denne mye omtalte pakken, så var formuleringen at dette var så langt vi mente det var forsvarlig å gå i ett års budsjett, og det mener vi fortsatt.

Hun sier at budsjettavtalens biodrivstoffkrav er ambisiøs, men understreker at den kun kan realiseres dersom produksjonen av biodrivstoff økes.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger