Større tro på Molde enn KrF

KOLBOTN: KrFs tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ber Erna Solberg gå for en ny regjering etter hans oppskrift.

Kjell Magne Bondevik
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kjell Magne Bondevik har fulgt valgkampen fra sidelinjen. Nå melder han seg på banen og ber Erna Solberg velge hvilket lag hun heier på i regjeringskampen.

Frp på den ene siden eller et samarbeid med Venstre og KrF på den andre.

- Desto klarere Høyre er på dette, jo bedre, sier Bondevik til NRK.

- Dette er det realistiske alternativet til den sittende regjering. Så da mener jeg man bare skal kjøre på det nå i sluttfasen, sier Bondevik før valgkampens siste uke.

- 50 prosent sjanse for KrF i regjering

Bondevik ledet sin andre regjering mellom 2001 og 2005, utgått av Høyre, Venstre og KrF. Nå mener han Erna Solberg må bestemme seg for et nytt sentrumssamarbeid og støtter opp om at hun er den naturlige statsministerkandidaten for en slik regjering.

Den lidenskapelige Molde-supporteren avslører dog én ting. Han har større tro på fotballlaget sitt enn partiet sitt, denne høsten.

- Når det gjelder KrF i regjering, så er vel sjansen sånn cirka 50 prosent. Når det gjelder sølv til Molde, er sjansen mellom 70 prosent og 80 prosent, sier Bondevik.

Molde har i lang tid innehatt sølvplassen bak Rosenborg i årets eliteserie.

Høyre under hardt press

Kjell Magne Bondevik har tatt to dagers pause fra internasjonalt fredsarbeid for å støtte opp om KrF i lokalt valgkamparbeid.

Det har han gjort i hjembyen Molde og i sitt nåværende hjemsted Kolbotn - hvor han vil hjelpe Akershus-kandidat Knut Arild Hareide med å kapre et utjevningsmandat.

Høyre presses nå fra begge sider i regjeringsspørsmålet. I går stilte partilederne Erna Solberg (H), Lars Sponheim (V) og Dagfin Høybråthen (KrF) opp på et felles bilde i VG.

I NRK Dagsrevyen på fredag minnet Siv Jensen om at Frp på mange målinger er større enn de tre partiene, og ba således også Høyre om å velge side.

Høyres nestleder Jan Tore Sanner sier til NRK at Høyre ikke vil lukke igjen noen dør til sentrumspartiene eller Frp, før etter valget.

- Vi rir én hest vi. Det er at landet trenger en ny, borgerlig regjering. Så får vi ta spørsmålet om hvem som skal i regjering, etter valget, sier Sanner.

Høyre-velgerne skifter side

I en meningsmåling for Aftenposten svarte 34 prosent av de spurte Høyre-velgerne at de foretrekker et regjeringssamarbeid med sentrumspartiene framfor Fremskrittspartiet om de rød-grønne skulle miste flertallet. Mens 25 prosent vil ha regjeringssamarbeid med Frp.

For et par uker siden viste en lignende måling at 77 prosent av Høyres velgere ønsket en regjering med Frp.

Arbeiderpartiet ser også de samme mulighetene som Bondevik - om enn med ikke samme entusiasme. De fremhever nå Erna Solberg og Høyre som sin motstander i valgkampen, ikke lenger Frp og Siv Jensen.

– I de siste dager har vi sett hvordan Bondevik-partiene kommer sammen igjen, sa Stoltenberg under en opptreden i Bergen.

Han mener en ny regjering av Høyre, KrF og Venstre vil føre en enda klarere høyrepolitikk enn forrige gang - fordi Frp da var lillebror.

- Nå ligger det an til at Frp blir storebror blant de borgerlige partiene. Det kan bare bety én ting: Mer Frp-innflytelse, ikke mindre, sa statsministeren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger