Støre om Venstres nei: – Sammenbrudd av tillit

Venstre sier nei til alle innstramningsforslagene før de kommer til Stortinget. Det overrasker ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Jonas Gahr Støre

ANALYSERER: Jonas Gahr Støre mener Venstres nei viser tynnslitt forhold mellom regjeringen og støttepartiene.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg opplever det som et uttrykk for at tilliten er brutt sammen mellom regjeringen og et av deres støttepartier, sier Støre.

I fjør høst sto nesten hele Stortinget bak et asylforlik som ga regjeringen i oppdrag å komme med ulike innstramminger i asylpolitikken. Det endte med 40 forslag fra regjeringen, der Venstre nå sier nei til samtlige. Allerede før regjeringen får fremmet en sak til Stortinget.

– Regjeringen har gått betraktelig lenger enn det forliket vi har skrevet under på, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Måtte få en reaksjon

Knut Arild Hareide, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Garh Støre.

SAMTALE: Knut Arild Hareide, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Garh Støre i vandrehallen på Stortinget.

Foto: Siv Sandvik

Jonas Gahr Støre er ikke overrasket over at det kommer en reaksjon på det han mener er en dårlig politisk håndtering fra regjeringen. Støre tok i spørretimen tidligere onsdag et kraftig oppgjør med det han kalte grove anklager fra Fremskrittspartiet til opposisjonen. Han mener også at statsminister Erna Solberg har utøvd dårlig lederskap i asyldebatten.

– Det måtte få en reaksjon, og den kom i dag. Venstre var i utgangspunktet med på et bredt forlik, men reagerer nå på denne måten, sier Støre.

I brev og sms til de parlamentariske lederne på Stortinget tirsdag inviterte statsminister Erna Solberg til samtaler om innstrammingene.

– Statsministeren ber om mer tid og at vi må vurdere grundigere. Det er en helt annen tone, sier Støre.

– Trist av Venstre

KrF-leder Knut Arild Hareide forstår valget til Venstre, men kommer ikke til å gjøre det samme.

– Vi ønsker å si ja til den konstruktive dialogen som statsministeren legger opp til. Vi er klare til å få til løsninger, så lenge prinsipper som det å ikke bryte folkeretten ligger til grunn, sier Hareide.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har mindre forståelse for Venstres nei til hele innstrammingspakka.

– Dette er et forunderlig spill. Det de var enig om før jul burde de også være enig i nå. Da må vi i stedet for retoriske utspill må vi sette oss ned og jobbe sammen. Jeg synes hele greia er trist. Nå må vi legge bort retorikken og finne felles løsninger, sier Vedum.

Han kritiserer også innvandringsminister Sylvi Listhaug for det han mener er utspill hun måtte ha visst skulle skape reaksjoner, og at Venstre har hengt seg på denne linjen.

– Det er først og fremst veldig trist. Dette viser en grunnleggende mangel på tillit mellom regjeringen og støttepartiene. Vi signerte et forlik før jul, og det var vanskelig å få til. Nå burde vi heller jobbe sammen og finne løsninger i stedet for å skape splid, mener Vedum.

– Burde ikke vært med

Karin Andersen

VIL HA MED VENSTRE: Karin Andersen mener regjeringen er passiv.

Foto: Stig Weston / SV

SV, som sto utenfor asylforliket, inviterer nå Venstre til samarbeid.

– Jeg utfordrer Venstre til å være med på å utforme krav til regjeringen på å fremme sterke internasjonale tiltak for å løse dette i felleskap med andre land. Det er den eneste løsningen og der er regjeringen svært passiv, sier SVs Karin Andersen.

I tillegg til SV valgte MDG å stå utenfor forliket, som partiet nå omtaler som et kaos.

– Dette er typisk "Venstre-håndsarbeid" å gå fra ja til alt, til nei til alt. Det er helt åpenbart at Venstre aldri burde gått inn forliket, sier Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet de Grønne.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger