Hopp til innhold

Støre om Ap-bråket: Jeg har det avgjørende ordet

OSLO (NRK): Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av et opprør i partiet, og står fast på at det var hans beslutning å gjøre Trond Giske til finanspolitisk talsmann.

Jonas Gahr Støre

STØRES VALG: Jonas Gahr Støre er klar på at det var hans avgjørelse å bytte ut Marianne Marthinsen med Trond Giske som Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Jeg skulle ønske det ikke var strid om akkurat dette, sier Jonas Gahr Støre.

NRK møter Ap-lederen ved Sognsvann i Oslo etter hektisk uke for partiledelsen, som har måttet tåle sterk kritikk for beslutningen om å la Trond Giske overta for Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperson.

Skiftet skjedde til tross for at Marthinsen selv ønsket å fortsette i rollen.

– Dette var mitt valg

Flere Ap-politikere, blant dem tidligere statssekretær Randi Øverland, har beskrevet uroen som et opprør mot partiledelsen.

Men Støre sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av et partiopprør.

– Jeg gjør ikke det. Men det er engasjement, vi er skuffet etter nederlag, og jeg lytter til det engasjementet, sier Støre.

Ap-lederen er tydelig på at det var hans beslutning å erstatte Marthinsen med Giske.

– Dette var mitt valg. Jeg er partileder, og jeg har et avgjørende ord når det gjelder hvordan mine nestledere skal jobbe, sier Støre, som heller ikke tror konflikten har svekket ham eller partiet.

– Det har jeg vanskelig for å se. Jeg har tatt et valg om hvordan jeg mener mine nestledere bør brukes, og så lar jeg prosessene gå.

Varsler viktig rolle for Marthinsen

Flere har reagert på at Marthinsen, som har vært blant partiets mest profilerte kvinner på Stortinget de siste fire årene, blir skjøvet til side for en mann.

Men Støre mener det var riktig å putte Aps nestledere Hadia Tajik og Trond Giske inn i de mest fremskutte posisjonene i partigruppa.

– Jeg synes det var den beste bruken av våre to dyktige nestledere. Finans og arbeid vil dekke våre hovedfelt. Som partileder mener jeg det er riktig å si hva jeg foretrekker, og det har valgkomiteen sluttet seg til.

Han forsvarer beslutningen om å gå ut med enkeltnavn før valgkomiteen i partiet har levert sin endelige liste.

– Da det blåste opp til diskusjon om akkurat denne posten, var det riktig å avklare hvor jeg ønsket partiledelsen skulle være. Der har jeg et avgjørende ord, og valgkomiteen har sluttet seg til det, sier Støre.

Selv om Marthinsen nå må vike som finanspolitisk talsperson, varsler Ap-lederen at hun vil få en sentral rolle også i neste stortingsperiode.

– Hvis hun ønsker det, så vil hun det. Hun er en av våre aller dyktigste politikere, og var mitt ønske til å etterfølge meg som finanspolitisk talsperson i 2014. Jeg har vært veldig stolt av arbeidet hun har gjort, og håper vi får henne med på laget for fullt.

AKTUELT NÅ