Hopp til innhold

Giske blir Aps nye finanspolitiske talsperson

Arbeiderpartiets Trond Giske overtar for Marianne Marthinsen som finanspolitisk talsperosn. – Vi er et samlet parti, forsikrer partisekretær Kjersti Stenseng.

Stortingsvalget 2017

ØNSKET AV STØRE: Tirsdag uttalte Jonas Gahr Støre at Giske kunne være en god kandidat for jobben.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Arbeiderpartiet gjør Trond Giske til ny finanspolitisk talsperson og vraker dermed Marianne Marthinsen som nå må trå av stillingen.

Det skjer etter at Marthinsen uttrykte ønske om å fortsette.

Hadia Tajik blir Aps parlamentariske nestleder og leder for arbeidskomiteen, bekrefter Aps kommunikasjonssjef.

– Vi ønsket å bruke våre to nestledere på best mulig måte på viktige områder. Både finans og arbeid er noen av de komiteene som er viktige for utformingen av ny politikk og opposisjonsarbeid, sier partisekretær Kjersti Storeng til NRK.

Partileder Støre fortsetter i utenriks – og forsvarskomiteen som parlamentarisk leder.

Arbeiderpartiet presenterer alternativt budsjett.

OVER OG UT: Partileder Jonas Gahr Støre og tidligere finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen presenterer Arbeiderpartiets alternative budsjett på Stortinget oktober 2016.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Vi er et samlet parti

Innstillingen fra valgkomiteen var enstemmig. Stenseng sier at de vil bruke Marthinsen til andre roller i partiet.

– Marthinsen er ikke «vraket». Nå er det sånn at når man setter sammen en ny stortingsgruppe, så er det ganske vanlig at folk bytter komiteer og verv. Hun har gjort en god jobb og vi ønsker å bruke henne til flere oppgaver i tiden som kommer, sier Stenseng.

Hun har gitt uttrykk for at hun ville fortsette, hvorfor fikk hun ikke det?

Arendalsuka

SAMLET ORGANISASJON: Partisekretær Kjersti Stenseng sier de vil bruke Marthinsen til andre oppgaver.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Det er samtlige 49 representanter som har uttrykt hvor de helst vil være, og jeg tror ikke alle får infridd sitt ønske. Men vi ønsker å bruke folk på best mulig måte - hvor de har sine kvaliteter og styrker. Vi er en veldig samlet organisasjon og har hatt gode, ærlige og konstruktive diskusjoner i tiden som har gått etter valget.

Kort tid etter intervjuet med Stenseng fikk NRK opplyst at to av partiets rådgivere i finansfraksjonen sier opp i protest mot Giskes nye stilling.

Flere har påpekt at Arbeiderpartiet nå skyver en kvinne til side for å gi plass til en mann i en fremskutt posisjon. Men Stenseng mener kritikken bommer, og påpeker at Hadia Tajik nå tar Dag Terje Andersens plass som arbeidspolitisk talsperson.

– Det er naturlig og vanlig at man ønsker å bruke nestlederne i tunge posisjoner i stortingsgruppa. Vi setter altså inn en kvinne i arbeidskomiteen, der det tidligere var en mann, og en mann i finanskomiteen, der det var en kvinne.

Stenseng sier kjønnsbalansen fortsatt vil være ivaretatt samlet sett.

– Når vi legger frem vår innstilling til gruppa, vil den selvfølgelig ha kjønnsbalanse og en 50-50-fordeling.

Alle er på samme lag

– Vi har hatt en diskusjon i partiledelsen om hvordan vi bruker våre ressurser. Verken Marianne Marthinsen eller Dag Terje Andersen har gjort noe feil, sier Trond Giske til NTB.

Han mener det ikke er snakk om noen maktbalanse i partiet.

– Vi er alle på samme lag. Det er ikke unaturlig at partiledelsen snakker oss imellom og at partiet ser på gruppa på nytt, som en helhet, etter et valg, sier han.

Giske mener likevel det er lov å ha sterke følelser rundt oppgaver som folk skal ha i stortingsgruppa.

På spørsmål om dette er en likestillingssak svarer han at dette er noe partiet tar med lave skuldre.

– Jeg kan love at det blir en jevn kjønnsbalanse mellom de tolv fraksjonslederne våre. Jeg er sikker på at partiet vil lande på en god måte, sier han.

– Vil skape debatt

Det var på tirsdag at partileder Jonas Gahr Støre luftet at Giske var en god kandidat til å overta stillingen som finanspolitisk talsperson.

Ifølge VG har også Aps andre nestleder, Hadia Tajik, gitt uttrykk for at hun vil være ukomfortabel med en situasjon der Giske vil ha et slikt verv.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam er ikke overrasket over avgjørelsen, men sier det er klart at det vil skape debatt.

Magnus Takvam

GISKE OMSTRIDT: – I partiledelsen ser man det ikke som lite aktverdig at nestlederen i partiet ber om posisjonen, men Trond Giske er en veldig omstridt person i Arbeiderpartiet og stortingsgruppa, og derfor har dette ført til reaksjoner internt i stortingsgruppa, sa NRKs politiske kommentator Magnus Takvam på tirsdag.

Foto: NRK

– Hun har jo gitt uttrykk for å fortsette og hun har også gjort en god jobb i stillingen, så dette vil nok vekke diskusjon i partiet. Men det som har skjedd er jo at de to nestlederne i partiet har ønsket seg nye stillinger, sier han.

Nå er altså fordelingen av de to toppvervene i partiet avklart.

– Tajik blir talsperson i arbeids -og sosialsaker som er en av hovedoppgavene for Arbeiderpartiet i opposisjon fremover, mens Giske tar alt som har med budsjett og finanspolitikk å gjøre, sier Takvam.

NRK har enda ikke lyktes i å få kontakt med verken Støre, Tajik eller Marthinsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger