Støre møter seg selv i OL-døra

Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er patetisk at OL-garantien ikke ble behandlet i Stortinget. Selv blokkerte han krav om en slik behandling så sent som i mai.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, møter seg selv i OL-døra

Jonas Gahr Støre (Ap) blokkerte krav om stortingsbehandling av garanti til Oslos OL-søknad.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

«Stortinget ber Regjeringen fremme en sak til stortinget hvor Oslo kommunes og Norges idrettsforbunds søknad om statsgaranti og tilskudd for Olympiske og Paralympiske leker i 2022 vurderes. Saken fremmes i tide til at Stortinget kan behandle den i tråd med IOCs tidsfrister for søknadsarbeidet.»

Dette forslaget presenterte Venstre for Ap i mai i år. De ville, sammen med KrF, at en eventuell statsgaranti til OL i Oslo i 2022 skulle behandles i Stortinget.

Det nektet Ap å være med på.

Støre: – Patetisk

Svaret fra Støre & co var et klart nei. De ønsket ikke å være med for å sikre flertall slik at Stortinget kunne pålegge regjeringen å legge frem forslaget til debatt.

I onsdagens Aktuelt på NRK gikk samme Støre i strupen på Høyre.

– Nå tar jeg til etterretning at det ikke blir noen realitetsbehandling fordi Frp er imot og Høyre ikke klarer å gi noen råd. Prosessen havarerer i regjeringspartiene. Det er patetisk, sa Støre.

Det utsagnet mener Venstre er merkelig sett i lys av Støres kalde skulder i mai.

– Venstre og KrF forsøkte å få med Ap for å sikre flertall for behandling her på «huset», men det ville ikke Ap. Nå ser vi resultatet, og det er at det ikke ble noen sak i Stortinget, sier Grande.

Hun sier at hovedansvaret for at saken ikke endte i Stortinget ligger hos Høyre. Men hun legger til:

– Vi hadde lyst til å ha en diskusjon både i Venstre og andre steder med alle fakta på bordet. Det fikk vi ikke anledning til. Litt av grunnlaget for det, er at vi ikke klarte å få til det flertallet Ap kunne vært med å sikre.

Støre: – Et rent demonstrasjonsforslag

Støre står for karakteristikken av prosessen frem til gårsdagens gruppemøte i Høyre som resulterte i at søknaden om å arrangere OL i Oslo i 2022 ble trukket.

– Vi er i opposisjon, så det er også vår oppgave å sette søkelys på hvordan saker er behandlet.

Han er også klar på hvorfor han ikke støttet Venstres forslag om behandling i Stortinget.

– Jeg synes det var unødig at Stortinget skulle pålegge regjeringen å komme med en sak til Stortinget. Det måtte regjeringen gjøre når den var klar. Også ble det ikke noen sak.

Du kritiserer prosessen, men kunne selv fått til nettopp den prosessen du kritiserer at ikke ble noe av. Hva sier du til det?

Jeg er ikke enig i premisset. Jeg mener en regjering må gå gjennom søknaden å finne ut om den vil legge den frem for Stortinget dersom de mener det er en sak. Det kan ikke Stortinget pålegge regjeringen, så jeg synes det var et litt sånn rigget forslag. Vi var helt innforstått med at regjeringen jobbet med forslaget, men det kom ikke.

Har ikke du, selv om du sitter i opposisjon, ansvar for at slike prosesser foregår på en ordentlig måte?

– Jo, det har jeg. Derfor var Ap rede til å ta imot en sak fra regjeringen. Jeg synes ikke regjeringen skulle bli pålagt av Stortinget å legge frem en sak når den sitter med en søknad fra idretten. Et slikt forslag ville vært et rent demonstrasjonsforslag, sier Støre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger