IOC kritiserer Norges søkerkomité

IOC kommer med knallhard kritikk av den norske søkerkomiteen og mener de har servert norske politikere halvsannheter.

Christophe Dubi

IOC-direktør Christophe Dubi kom onsdag kveld med en uttalelse der han skriver at norske politikere har tatt avgjørelsen om å si nei til OL på bakgrunn av halvsannheter.

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

– Politikernes avgjørelse ble tatt på bakgrunn av halvsannheter, skriver IOC-direktør Christophe Dubi i en uttalelse onsdag kveld.

Uttalelsen, som du kan lese på IOCs hjemmeside, er kraftig kritikk av måten Oslo2022 har gått frem på i søkerprosessen.

Felles møte

Ifølge IOC-direktøren ba den norske søkerkomiteen tidligere i år om et møte der de ønsket en redegjørelse for IOCs krav til søkerbyer. IOC arrangerte et møte, men Norges søkerkomité sendte ikke noen av lederne, ifølge Dubi.

– Norge sendte verken noen av idrettstoppene eller politikerne til møtet, skriver Dubi.

– Norge ønsket en forklaring på IOC-kravene, inkludert de økonomiske detaljene. IOC arrangerte et slikt møte samtidig for alle de tre søkerbyene for å sikre fair play blant søkerbyene, forklarer IOC-direktøren.

Det dukket altså aldri opp noen norske ledere fra komiteen eller fremstående politikeren på møtet. Dubi mener dette ødela for Norge siden politikerne ikke fikk all informasjonen IOC mener de burde ha for å ta en avgjørelse.

– Synd

IOC-direktøren hevder at de nasjonale sponsorrettighetene ville gitt langt mer enn de 1,1 milliardene som Oslo budsjetterte med i søknaden.

– Det er synd for et land som Norge, med så mange flotte utøvere, å gå glipp av denne muligheten til å investere i fremtiden og vise verden hva de er gode for, skriver Dubi.

Siste nytt

 • Firmino fikset Liverpool-seier

  Liverpool måtte kjempe lenge før de halte i land sesongens 22. ligaseier, og laget er nå ubeseiret de siste 40 kampene. Jordan Henderson sendte Liverpool i en oppskriftsmessig ledelse da han stanget inn et hjørnespark etter åtte minutter. Men Wolverhampton slo tilbake i andreomgang. Lynhurtige Adama Traoré slo inn et innlegg som fant pannebrasken til Raúl Jiménez som utlignet for hjemmelaget. I sluttminuttene avgjorde den brasilianske-spissen Roberto Firmino med en perlescoring da han dunket ballen opp i krysset med venstrebeinet.

  Roberto Firmino ble den store Liverpool-helten
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Hovland fire slag bak i Dubai

  Viktor Hovland åpnet Dubai Desert Classic med en runde ett slag under par i vanskelige spilleforhold. Han er på delt 18.-plass etter de første 18 hullene, og er fire slag bak ledende Thomas Pieters. Turneringen i Dubai inngår i europatouren og varer til søndag. Forrige uke slet Hovland i sin sesongdebut. Da klarte han ikke cuten i Abu Dhabi. (NTB)

  Viktor Hovland spiller turnering i Dubai
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Sørloth til kvartfinale

  Klubben til Alexander Sørloth, Trabzonspor, er videre til kvartfinale i den Tyrkiske cupen etter straffesparkkonkurranse. I det første oppgjøret mot Denizlispor vant klubben til Sørloth 2-0, men fikk det langt tøffere torsdag. Denizlispor skaffet seg en tidlig 2-0 ledelse, men i andreomgang fikk nordmannen muligheten fra straffemerket. Den reddet keeper og det stod 2-0 til Denizlispor etter full tid. Dermed måtte kampen avgjøres på straffesparkkonkurranse, og der var Trabzonspor best. Sørloth spilte hele kampen, men tok ikke en av de avgjørende straffene.

  Alexander Sørloth spilte hele kampen
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal