Støre anklager Solberg for svakt lederskap

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsminister Erna Solberg har vært taus i innvandringsdebatten og latt Frp komme med grove anklager mot opposisjonen.

Jonas Gahr Støre anklager Erna Solberg i Stortingets spørretime når det gjelder regjeringspartienes utspill sett i lys av asylforliket. Erna Solberg mener det er naturlig at regjeringen uttaler seg om asylproblematikken.

KRASSE SPØRSMÅL: Jonas Gahr Støre i spørretimen.

– Etter at forlikene ble inngått er det skapt dyp tvil om regjeringens vilje og evne til å forvalte denne enigheten, innleder Ap-leder Jonas Gahr Støre med i Stortingets spørretime.

I fjor høst ble et bredt flertall enige om at asylpolitikken måtte strammes til. Støre sier hans parti står fast ved forliket, men reagerer på svarene som kommer når opposisjonen stiller spørsmål til de 40 innstrammingsforslagene fra regjeringen.

– Da har vi blitt møtt med kritikk om at opposisjonen vingler. Ja til og med anklager om at vi truer landets grenser, sier Støre

– Svekker tilliten

Han forteller også at kirken har blitt beskyldt for å ødelegge velferdssamfunnet når representanter fra kirken har stilt spørsmål. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kom med uttalelsene til VG tidligere i februar.

– Begge anklagene er ute av proporsjoner og slår bare tilbake på regjeringen selv, men det er blitt en del av et mønster som har svekket tilliten mellom Stortinget, regjeringen og viktige deler av sivilsamfunnet, mener Støre.

Statsminister Erna Solberg mener regjeringer følger opp intensjonen retningen fra forliket og at det nå har vært naturlig å vente på svarene fra høringen og gå gjennom dem. Støre fortsatte sin tordentale i sitt oppfølgingsspørsmål.

– Svakt lederskap

– Statsministeren har latt det ene regjeringspartiet, uke for uke, komme med grove anklager. Dette pågår mens høringen ruller videre, mens statsministeren er taus. Det mener jeg er svakt lederskap i en krevende tid, sier Støre.

Solberg mener hun har vært synlig det siste halvåret og tar avstand fra Støres anklager.

– Selv om det har vært et forlik, så slutter ikke debatten. Når det kommer spørsmål til høringsforslagene, må man også tåle debatt og kritikk, svarer Solberg.

Også Marit Arnstad (Sp), Trond Giske (Ap) og Sverre Rotevatn (V) stilte spørsmål ved Solbergs ledelse.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger