Hopp til innhold

– Det er det verste svaret vi kan få

I dag etter klokken 12 vil justisminister Knut Storberget redegjøre for hva Politidirektoratet, Oslo-politiet og Politiets sikkerhetstjeneste har visst og godkjent i den såkalte ambassadesaken.

Kyrre Nakkim og Kunt Storberget

NRKs Kyrre Nakkim (t.v) forventer klare svar når justisminister Knut Storberget orienterer Stortinget klokken 12.30 i dag.

Foto: NRK

Gjennom media har det blitt kjent at Oslo-politiet har kjent til og blitt orientert om den amerikanske overvåkningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU) allerede i 2000.

De har gjentatte ganger gjennom de siste ti årene blitt informert om amerikanernes aktivitet i Handelsbygningene like ved den amerikanske ambassaden.

Men det har vært uklart hvem i Oslo-politiet som visste hvor omfattende overvåkningsaktiviteten skal ha vært, og om den kunne være lovstridig.

I dag får vi kanskje svarene.

– Alvorlige påstander

– Jeg opplever påstandene som svært alvorlig, og derfor er det viktig å få klarhet i hva som har skjedd, sier Storberget til NRK i dag.

Justisministeren vil orientere Stortinget etter dagens spørretime som begynner klokken 10. Det er ventet at Storberget begynner sin orientering rundt klokken 12.30.

Video Storberget redegjør om USA-overvåking

Direkte: Storberget redegjør om USA-overvåking fra klokken 12.

– Det verste svaret vi kan få er at dette ligger i grenseland, og det derfor er vanskelig å få oversikt over dette. Vi må få klare svar og dette må ikke bli forsøkt feid under teppet, sier leder i samfunnsredaksjonen i NRK Kyrre Nakkim.

– Storberget må fortele hvem som viste hva og hvorfor det ikke bli formidlet videre. Vi må få vite hvorfor norske myndighet ikke har vist noe, hvis det er tilfellet, eventuelt hvor informasjonene stoppet. For hvem som har gitt tilsagn er det viktige punktet her, sier Nakkim.

– Det er helt avgjørende for tilliten for politiets arbeid når det gjelder å bekjempe alvorlig kriminalitet at man har god kontroll og klarer juridiske rammer for overvåkning av borgere. Og det er ingen tvil om at det er politiet som har monopol på denne typen arbeid, sier Storberget før sin orientering.

Forventer svar

SDU-enheten som TV 2 avslørte for to uker siden skal ha bestått av mellom 15 og 20 personer som hadde som oppgave å forhindre at terrorister slår til mot amerikanske mål i Norge.

Mistenkelige personer skal ha blitt registrert og levert til ambassadens sikkerhetsoffiser og inne på ambassaden materialet analysert og deretter lagt inn i en database ved navn SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

USA drev overvåking fra Handelsbygningen ved Den amerikanske ambassaden

Fra denne bygningen skal den amerikanske ambassaden ha drevet overvåkning av norske statsborgere de siste ti årene.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

Alle partiene på Stortinget forventer at justisministerens redegjørelse onsdag vil gi svar på hvem som visste om og hvem som var ukjente med den amerikanske ambassadens overvåking i Norge gjennom mer enn ti år.

De regner også med en avklaring om hva slags oppdrag pensjonerte norske politifolk kan påta seg.

– Det som er viktig nå, er at vi må forsikre oss om at det ikke finnes subkulturer innenfor vårt eget system som lager egne moralske regler for seg selv, sier Venstres leder Trine Skei Grande til NTB.

Klokken 12 får Stortinget og resten av Norge få vite hva Storberget har å si.

AKTUELT NÅ