Hopp til innhold

Stoltenberg svarte landsstyret

For første gang etter sykelønnsbråket talte Jens Stoltenberg i dag til Arbeiderpartiets landsstyre.

Statsminister Jens Stoltenberg.
Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend

- Økt sykefravær skyldes økt sykelighet, sa Jens Stoltenberg i sin tale til landsstyret i Ap.

Da hadde han allerede lagt fram sine tre hovedargumenter for hvorfor sykelønnsordningen må endres.

Statsministeren gjentok deretter selvkritikken han tidligere har tatt for prosessen som førte til forslaget om den nye sykelønna, men han repeterte også det han ser som positivt.

- Jeg er glad for at vi og arbeidsgiverorganisasjonene nå er enige om å møtes fram til begynnelsen av november i et utvalg for å diskutere måter å få ned sykefraværet.

Klikk her for å se talen i NRK Nett-tv

- Maktarroganse

- Stoltenberg må garantere at han ikke vil overkjøre fagbevegelsen en gang til, sier forbundslederen i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, til NRK i forkant av talen.

– Jeg syns det var et gedigent politisk feilgrep å gyve løs på sykelønnsordningen, og man viste maktarroganse som man ikke bør gjøre, sier Lilleheie.

Se forbundsleder Lilleheie uttale seg her

Flere i fagbevegelsen forventer at Stoltenberg i dagens tale ber fagbevegelsen om et nærmere samarbeid.

Første tale 

Talen i landsstyret var den første siden den svært omstridte håndteringen av sykelønnssaken, der Stoltenberg og Hanssen opplevde noe nær et opprør i egne rekker, men også i stortingsgruppene til SV og Sp.

Fra partene i næringslivet kom det rene krigserklæringer, og ledelsen i Arbeiderpartiet ble tatt på sengen av en historisk allianse mellom LO-sjef Gerd-Liv Valla og NHOs direktør Finn Bergesen jr.

Aps stortingsrepresentanter vil ikke spille rollen som sandpåstrøere og forlanger at regjeringen legger alvor bak festtalene om å "forankre" politikken i Stortinget.

Massiv kritikk

Knapt noen, ut over Stoltenberg og Hanssen, hadde ett eneste godt ord å si om sykelønnsforslaget. Både innhold og framgangsmåte ble dømt nord og ned, og Stoltenberg ble tvunget til å innlede en runde med såkalte "reelle" forhandlinger i form av et utvalg der alle parter er med.

Han leder det hele selv, og tviholder enn så lenge på at det skal finnes ordninger som vil redusere statens sykelønnsutgifter med 2,5 milliarder kroner. Hvis ikke får arbeidsgiverne regningen.

De dårlige meningsmålingene lot ikke vente på seg. VG skrev at 60 prosent av befolkningen sier de har liten tillit til Stoltenberg, mens Dagbladet gned det inn med en måling som viste at bare 18 prosent synes statsministeren gjør en god jobb.

Avisen sia at oppslutningen om Ap har falt med 5,4 prosent den siste uken, og at partiet dermed har mistet 115.000 velgere.

AKTUELT NÅ