Hopp til innhold

Stoltenberg opprørt over hets av romfolk

STATSMINISTERBOLIGEN, OSLO (NRK.no): Statsminister Jens Stoltenberg mener karakteristikkene av romfolket strider fullstendig mot grunnleggende verdier i Norge.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier at romfolket har krav på respekt og verdighet, og at de skal vurderes som enkeltmennesker.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

– Toleranse, mangfold, demokrati og åpenhet er verdier som står veldig sterkt i det norske samfunnet, og nettopp derfor er det så forstemmende å se noen av de karakteristikkene og uttalelsene som kommer om romfolket i disse dager, sier Stoltenberg til NRK.

Hente vann

En av grunnene til at Oslo kommune ville stenge leiren på Årvoll, var at de som oppholder seg der, ikke hadde tilgang på rent drikkevann.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Etter de siste dagers debatt om romfolkets tilstedeværelse i Oslo har også brakt frem til dels svært grove karakteristikker.

I ulike nettfora har de blitt kalt både brunsnegler, flått og dyr.

Nær ett år etter at titusener samlet seg i rosetog, og statsministeren snakket om toleranse og samhold etter 22. juli, ble det skutt raketter inn i romfolkets leir på Årvoll i Oslo.

– Har krav på respekt og verdighet

– En del av de uttalelsene som vi blant annet finner på nettet, er veldig hatske og oppfordrer til vold og forfølgelse av mennesker fordi de tilhører en bestemt befolkningsgruppe, sier Stoltenberg.

Han blir opprørt over oppførselen og meningene som er kommet til uttrykk de siste dagene.

Romleir Årvoll

Romfolk har siden lørdag slått leir på Årvoll i Oslo.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Alle mennesker, også de som tilhører romfolket, har krav på respekt og verdighet. De er enkeltmennesker som skal vurderes som enkeltmennesker, sier statsministeren.

Generalsekretær i Europarådet, og tidligere Arbeiderparti-leder og statsminister, Thorbjørn Jagland, har sagt at Norge risikerer å bryte mennskerettighetene hvis romfolket i Oslo behandles som én gruppe, og ikke som enkeltmennesker.

– Veldig uakseptable holdninger

Han mener det er viktig å være helt klar på at mye av den ordbruken og holdningene som kommer til uttrykk i omtalen av romfolket, fullstendig strider mot det som er grunnleggende verdier i Norge.

– Det er fullt mulig å ta avstand fra noen av de veldig uakseptable karakteristikkene, synspunktene og standpunktene som kommer, og samtidig mene at norsk lov selvsgat skal følges av alle, også romfolk.

Naboene til leiren på Årvoll har vært opprørte, og både Høyre og Fremskrittspartiet har tatt til orde for å tvangsutsende beboerne i leiren.

– Regjeringen kan iverksette tiltak og sette opp busser og uttransportere rumenerne nå øyeblikkelig. Nok er nok, sett opp buss, send dem ut, sa Frp-leder Siv Jensen til NRK i helgen.

Stoltenberg understreker at for å kunne være varig i Norge, må man kunne forsørge seg selv, men noen deportasjon av hele gruppen, sier han seg ikke enig med Frp-lederen i.

– De som har krav på opphold, kan man ikke sende ut, mens de som ikke har krav på opphold, ikke har rett til å være her. Jeg mener at her, som også i asylpolitikken, er det viktig at vi respekterer at vi skal være konsekvente. Men vi skal også vise respekt for at alle har krav på en individuell behandling, og det gjelder også folk som tilhører romfolket, sier Stoltenberg.

AKTUELT NÅ