Hopp til innhold

Nettdebattanter om romfolket: «Brunsnegler, flått og dyr»

Debatten på nettet koker over av mishagsytringer mot romfolket. – Vi ser en folkedrapsretorikk, sier forsker.

To jenter har lagt utover madrasser på Årvoll

To jenter har lagt utover madrasser på tomta på Årvoll i Oslo, som romfolket disponerte til og med mandag etter å ha blitt flyttet fra Sofienbergparken.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Etter de siste dagers debatt om romfolkets tilstedeværelse i Oslo, har kommentarfeltet i nettartikler om saken formelig eksplodert.

En runde NRK har tatt på Twitter, Nettavisen og VG Nett mandag viser at romfolket blant annet omtales som brunsnegler, flått og dyr.

Claudia Lenz

Claudia Lenz er forskningsleder ved Wergelandsenteret.

Foto: Ola Nymo Trulsen / NRK

– Å kalle mennesker ved dyrenavn er en kollektiv avhumanisering av en hel gruppe mennesker. Det nærmer seg folkedrapsretorikk, sier Claudia Lenz, forskningsleder ved den europeiske forskningsinstitusjonen Wergelandsenteret i Oslo.

– Åpner for vold

Hun sier innlegg hun har lest på nettet der romfolket sammenliknes med brunsnelger er spesielt ille.

– Jeg har sett innlegg om romfolket som brunsnelger med anbefalinger om hvordan de skulle behandles. Da åpnes det bare ikke for avhumanisering, men for vold av ulik slag. Det legitimerer umenneskelig behandling, sier forskningslederen.

Føler romfolkene og brunsneilene er litt samme greia. Har de først kommet blir de, og de blir flere, fort»

«Tror grunneier på Årvoll har skjønt at kunstgjødsel er dyrt.»

«Hvor mye koster det å komme inn i den nye dyreparken på Årvoll?»

«Rom-genet fører til total aversjon mot å tilpasse seg vanlige normer. De kan ikke utføre arbeid med hodene eller hendene, annet enn å selge gryter, tigge, stjele, tilegne seg rus, bedrive incest og råspille på trekkspill.»

«Send dem på huet og ræva ut av landet og bruk makt om det trengst!»

«Æsj-send de hjem om de ikke klarer å oppføre seg som normale folk!»

«De er flåtter og har ingen ting her å gjør.»

«Bare de ikke bæsjer i rosebusken min.

Fra Twitter og diskusjoner på Nettavisen og VG Nett

– Eldgammel retorikk

Forfatter Olav Rune Ekeland Bastrup har skrevet tre bøker om samfunnets behandling av romfolket. Han sier retorikken som blir brukt om romfolket i Oslo slettes ikke er ny.

Olav Rune Ekeland Bastrup

Journalist og forfatter Olav Rune Ekeland Bastrup.

Foto: Petter Sommer / NRK

– Dette er to eksistensformer på kollisjonskurs, og det har de vært i århundrer. Det er en fastboende livsform kontra en nomadisk. Vi kan gå helt tilbake til Kain og Abel i Bibelen for å finne eksempler på denne problematikken, sier han.

I et innlegg på verdidebatt.no skriver Bastrup om romfolket: «De er Kain der vi er Abel, Remus der vi er Romulus, de forbannede mot de velsignede.»

– Vi har alltid beskyttet oss mot det som er truende og annerledes. Denne frykten vekkes når det kommer så nært som nå. Det utløser noen veldig primitive mekanismer i oss, utdyper han.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.