Stoltenberg og Ap stuper

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake på en ny meningsmåling. Partiet straffes for rotet om sykelønna, mener valgforsker.

Jens Stoltenberg med Finn Bergesen Jr. og Gerd Liv Valla
Foto: Håkon Mosvold Larsen, Larsen, Håkon Mosvold

På en måling Synovate MMI har gjort for Dagbladet får Arbeiderpartiet en tilslutning på 25,6 prosent, en tilbakegang på 5,4 prosentpoeng siden august, og 7 prosent mindre enn ved fjorårets valg.

Bare 18 prosent av de spurte mener statsminister Jens Stoltenberg gjør en god jobb, mot 32 prosent i mai.

52 prosent mener han gjør en middels god jobb, mens 26 prosent mener han gjør en dårlig jobb som statsminister.

Tilliten svekket

VGs tillitsmåling, som offentliggjøres i dag, er også dårlig nytt for Stoltenberg. 59 prosent av de spurte svarer at de har liten tillit til statsministeren. Bare 22 prosent sier de har stor tillit til ham, en nedgang på 18 prosentpoeng siden en tilsvarende måling i mai.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er den som kommer best ut av målingen: 53 prosent svarer at de har stor tillit til ham. Frp-formann Siv Jensen får tillit av 42 prosent av de spurte.

Mister grunnfjellet

Tallene i Dagbladet-målingen viser at det er Arbeiderpartiets mest trofaste velgere som nå rømmer partiet.

– Dette handler om at folk har mistet troen. Velgerne var entusiastiske for en ny og Ap-ledet regjering. Men de som var opptatt av faglige rettigheter er nå blitt skuffet, sier professor Anders Todal Jenssen ved NTNU til Dagbladet.

For de to andre regjeringspartiene SV og Sp viser undersøkelsen kun mindre endringer i oppslutningen. Det er dermed Ap som får straffen for sykelønnsrotet, mener Jenssen.

– Alvorlig signal

– Det er et meget alvorlig signal når grunnleggende gode sosialdemokrater og partifolk går fra oss, sier Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg.

Fremskrittspartiet er ifølge målingen landets mest populære parti med en tilslutning på 26 prosent, en framgang på 1,4 prosentpoeng siden august.

For de andre partiene er det kun mindre endringer.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger